12-07-15

'Europa is een substitutie-ideologie geworden'

Enkele uittreksels uit een artikel in 'Le Figaro' van de Franse socioloog Le Goff: Europa is een substitutie-ideologie geworden.

Europa heeft de cultuur en de politiek aan de economie opgeofferd.

De aanpak van de Griekse crisis kenmerkt zich door een inflatie van communicatie en commentaren die in een cirkel draaien, en die elke zin om er klaar in te zien, en zich in te beelden dat het anders zou kunnen zijn, ontmoedigen.

Een deel van de elites heeft gekozen voor de vlucht vooruit, door Europa een soort van vervangproduct voor het nationalisme en het socialisme te maken, en dit op een historisch bijzonder moment: na de val van de Berlijnse muur, geloofden sommigen in een "einde van de geschiedenis", de intrede in een gepacificeerde wereld, beheerst door de moraal van de rechten van de mens en de wetten van de markt.  De voorrang die gegeven wordt aan het economisch liberalisme, gekoppeld aan een universeel en genereus discours over "waarden", die nauw aansluiten bij 'goede gevoelens',  lijkt symptomatisch te zijn voor de moeilijkheid van de Europese landen om zich opnieuw in het historisch proces in te schrijven en om een significatieve rol te spelen in de wereld.

Vandaag wordt Europa,  voor een deel van de bevolking, niet gepercipieerd als een bescherming en een "kans", maar als een paard van Troje van de ongeremde globalisering, aangevoerd door een pietluttige bureaucratie, die een eindeloze diarree aan directieven en reglementen uitscheidt, alsook een ideologische discours, dat bij de tijdsgeest aansluit, namelijk het domein van de cultuur en de zeden.  Men mag kritiek op de Europese constructie niet afdoen als 'populisme', door een deel van de bevolking onder te brengen in het demagogische kamp van extreem rechts en extreem links.

11:13 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.