14-01-15

Pegida: sociologische analyse

download.jpg"Zeer interessant wat er in Duitsland aan het gebeuren is. Het gaat zogezegd om de 'Islamhaters' van Dresen en elders, in de linkse pers niets anders dan extreem-rechtsen, nazi 's, bruine soep, een schande voor Duitsland. Als buitenstaander is deze mediale hetze gewoon onbegrijpelijk, deze extreme diffamering van vreedzame betogers. Pegida is niet tegen vreemdelingen, maar eist in haar 19-puntenprogramma enkel een toepassing van de wetgeving ivm met asielzoekers en een wettelijk geregeld immigratiesysteem à la USA en Canada.

Maar er is veel meer aan de hand: de diepe breuklijnen in de Duitse samenleving worden zichtbaar: de DDR-achtige trekken van het Merkelse machtssysteem, die democratische discussie vrijwel onmogelijk maakt, het naar links opgerukt zijn van de CDU (in coalitie met de SPD), waardoor conservatieven zich politiek dakloos voelen (vandaar Pegida en de opgang van Alternative für Deutschland), de sociaal-economische tegenstellingen tussen de grote burgerij, die linksgroen is, en ver weg van de probleemwijken met veel migranten woont, en de kleine burgerij, die in het dagelijks leven, in de scholen de grote invloed van allochtonen voelt (bv. afschaffing van varkensvlees in kleuterklassen vanaf een bepaald % moslimkinderen), de kleine burgerij die onbeschermd wordt overgelaten aan globalisering, kleine pensioenen en economisch onzekerheid. Veel van de vage, diffuse angsten en problemen zijn nu aan het samenvloeien in een breuklijn. Het wordt m.i. zeer heet in Duitsland in 2015." (BP in Knack)

PS Net vandaag staat er in die Zeit een sociologisch profiel van de Pegida-aanhangers, aan de hand van de TU Dresden. Die studie bevestigt mijn intuïtie dat het hier in de eerste plaats niet om de Islam of om 'Islamisering' gaat, maar om een algemene ontevredenheid met de politiek. De doorsnee Pegida-aanhanger behoort tot de middenklasse, heeft een bovengemiddeld inkomen, is mannelijk en 48 jaar. Hij behoort niet tot een religieuze confessie en wijst partijgebondenheid af.

Eerste motivatie is zoals gezegd ontevredenheid met de politiek, dan kritiek op de media en het publieke debat. Pas daarna komen ressentimenten over asielzoekers en immigranten. Pegida is in de eerste plaats een een uitlaatklep tegen de meningsvormende elites.

Bron: http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2015-01/pegida-demonstranten-studie-tu-dresden

12:35 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.