07-12-13

Roemenië en Bulgarije nog niet in Schengenzone, wel vrij verkeer van personen

Het is toch allemaal moeilijk te begrijpen. Blijkbaar is er een verschil tussen het vrij verkeer van personen en het behoren tot de Schengenzone. De Schengenzone, waartoe de meeste EU-lidstaten behoren, betekent dat er geen grenscontroles meer zijn.

Op 1 januari krijgen burgers van Roemenië en Bulgarije het recht om zich vrij in de EU te verplaatsen en er te werken. Maar verleden donderdag, 5 december, hebben de EU-binnenlandse ministers op een top in Brussel beslist de toegang van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone voor onbepaalde tijd uit te stellen. Dit betekent dat Roemenen en Bulgaren nog onderworpen zijn aan grenscontroles.

Deze beslissing kwam er vooral op aandringen van de Britse en Duitse ministers van binnenlandse zaken. Zij wijzen erop dat die landen nog te weinig inspanningen gedaan hebben in de strijd tegen corruptie en criminaliteit.

Een ander aspect is de vraag of Roemenen en Bulgaren recht hebben op sociale zekerheid, vanaf dag 1 dat ze in een ander EU-land verblijven. Die regels verschillen van land tot land. Vooral het Verenigd Koninkrijk heeft sterke restricties aangebracht aan het recht op sociale voorzieningen voor vreemdelingen die in het land komen werken of verblijven.

Verrassend vind ik dat EU-commissaris voor justitie verklaarde dat veel EU-landen te laks zijn in het geven van sociale uitkeringen aan werkende vreemdelingen. Dat ze met andere woorden zelf verantwoordelijk zijn voor de sociale misbruiken.

PS

In het VK spreekt men van benefits tourism en in Duitsland van Armutseinwanderung of Einwanderung in die Sozialsysteme. 

12:32 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.