23-09-13

Het Ukash politievirus verwijderen

Enkele dagen geleden kreeg ik plots een melding op het scherm dat mijn pc geblokkeerd was, omdat ik blijkbaar illegale bestanden had geraadpleegd. De melding was afkomstig van de federale politie en ik werd aangemaand 100 euro te betalen om de blokkering van mijn computer op te heffen.

het ziet er echt angstwekkend uit, wanneer je dit de eerste maal meemaakt. Vrij vlug echter dringt het tot je door dat dit een ernstig virus is, dat je het slachtoffer bent van cybercriminelen. Ernstig, in die zin dat het effectief je computer blokkeert. Bij het heropstarten van je computer krijg je de melding na enkele seconden opnieuw op het scherm.

Vraag het maar eens na in je omgeving, dit virus is wijdverbreid, en talloze mensen zijn er al het slachtoffer van geworden. Enig research leerde mij dat het gaat om het zgn. Ukash politievirus, dat internationaal actief is. Het past zich aan nationale toestanden aan: in België is het zogezegd afkomstig van de Federale politie, in Groot-Brittannië van de Metropolitan Police, in de Verenigde Staten van de FBI, etc. Het politievirus is malware, schadelijke software, en meerbepaald ransomware (van het Engels to ransom, losgeld eisen).

Hoe moest ik het politievirus verwijderen? Ik stond met de handen in het haar. De meest radicale oplossing leek me om mijn systeem helemaal opnieuw te installeren met de opstartcd, die ik bij aankoop van de pc had meegekregen. Maar waar was dit ding? Ik vond de cd niet terug. De paniek sloeg toe. Het kon niet zijn dat ik die cd had weggesmeten of dat die verloren gegaan was. Tot ik de handleiding van mijn pc terugvond, en daaruit bleek dat mijn pc, een Packard Bell laptop, geen cd had meegeleverd, maar dat de herstelbestanden zich op de harde schijf bevinden.

Maar dan nog, hoe kan je de pc herstellen, als je maar enkele seconden hebt vooraleer het virus je computer blokkeert? Na enkel malen verkeerd afgesloten te zijn, biedt Windows je de mogelijkheid om in veilige modus op te starten, maar ik weet niet wat ik daarin kan doen, om het virus te verwijderen.

De oplossing heb ik heel toevallig gevonden.Bij het opstarten van mijn computer, verschijnt heel snel de mogelijkheid om op de toets F2 te drukken. Daar vond ik de mogelijkheid om Windows naar een vorige toestand te herstellen, en het werkte. Het virus was verwijderd!

Ik heb onmiddellijk het anti-virusprogramma Norton gekocht en heel mijn computer laten scannen.

Sindsdien heb ik nog enkele keren pogingen van het politievirus ervaren dat zich op mijn computer trachtte te installeren, maar het was duidelijk dat Norton weerwerk bood, aangezien het maar half getoond werd, met bv. de afbeeldingen geblokkeerd, en verder geen problemen veroorzaakte.

Oplossing van dit probleem is dus dat je op één of andere manier de mogelijkheid moet vinden om toegang te krijgen tot de herstelmodus van Windows. Daarmee kan je in de tijd teruggaan en de configuratie van je pc herstellen naar een punt in de tijd, voor de installatie van het virus. Gelukkig maakt Windows automatisch herstelpunten voor je systeem. Hoe je toegang krijgt tot de herstelfunctie van Windows, zal afhankelijk zijn van je computer en de versie van je besturingssysteem.

In dit filmpje vind je één mogelijke oplossing voor het computersysteem van diegene die het filmpje gemaakt heeft. Voel je niet gefrustreerd omdat je computersysteem er eventueel anders uitziet. Je dient te leren abstractie te maken van de interface of de grafische schil, om naar de functionaliteit te gaan. Dit is gevorderd computergebruik, dit is gevorderd leren.

10:52 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.