12-08-13

Berlijnse wijken reddeloos verloren voor de wet

In sommige Berlijnse wijken is de criminaliteit zo brutaal, dat de politie er niet meer binnen durft. Ze zijn getto 's geworden, waarin een parallelle samenleving gevestigd is, met eigen wetten. Het gaat meerbepaald om de wijken Wedding, Tiergarten, Schöneberg, Kreuzberg, Neuköln-Nord. Dat zegt Eberhard Schönberg, voorzitter van de Berlijnse politievakbond.

Elk verband tussen hoge criminaliteit en massieve immigratie is natuurlijk puur toevallig...

Voor mij is het nieuw om te weten dat Berlijn ook zo 'n grote vreemdelingenpopulatie heeft, zo 'n 40%, wat vergelijkbaar is met Antwerpen. 

Je komt gemakkelijk in de verleiding om Duitsland als een modelmaatschappij te beschouwen, dat zij het immigratie- en integratieprobleem beter zouden aangepakt hebben, maar dat is niet zo.

In het rijtje van wijken die voor de wet als verloren beschouwd moeten worden, komt de wijk Berlin-Neuköln voor. Daarvan had ik al gehoord, een typische wijk met een hoge concentratie van vrfeemdelingen, sociale afbraak en criminaliteit. 

In het station van Aken zag ik het boek 'Berlin-Neuköln ist überall', met als stelling dat probleemwijken zoals Berlin-Neuköln zich overal zullen verspreiden.

Berlin-Neuköln is een naam om te onthouden, als je in de immigratieproblematiek geïnteresseerd bent, net zoals Marseille, Saint-Denis in Parijs en East-London, Borgerhout en het Kiel in Antwerpen.

Maar als er iets goed te zeggen valt, dan zeg ik het ook. Uit eigen ervaring en uit mijn research kan ik concluderen dat de situatie in Antwerpen nog niet zo erg is als in Parijs, Londen en Berlijn. Echte getto 's waar de politie niet meer durft te komen zijn er naar mijn mening (nog) niet.

17:22 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.