30-07-13

Europese grenzen zijn lek: migratie

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block slaat ons herhaaldelijk om de oren met dalende asielcijfers. Er is misschien wel een trendbreuk ingezet, laten we het hopen.

Maar de kritische burger dient uiterst wantrouwig te staan tegenover door de overheid verspreide gegevens over immigratie. Deze problematiek is zo complex, er zijn zoveel verschillende manieren om migratie te meten. Bovendien is de materie politiek zo gevoelig dat overheden -ik zeg niet statistieken vervalsen- maar eenzijdige cijfers uit de veelheid van statistieken eruitpikken, die een zogezegd positief verhaal brengen. Nooit krijgt de mondige burger, die zich zorgen maakt over massieve immigratie, het hele plaatje te zien.

Nu is in Groot-Brittannië uitgelekt dat de statistieken over immigratie en emigratie zo lek zijn als een zeef. Ze zijn gebaseerd op steekproeven, met een marge van -35.000 tot +35.000. Immigratiecijfers worden gebruikt om sociale voordelen toe te kennen, en als die al onbetrouwbaar zijn, dan is het hele beleid op drijfzand gebouwd. De meeste immigranten die komen om te werken, dienen enkel hun visa te tonen, en worden verder met rust gelaten. Sommigen blijven na het verstrijken van hun verblijfsvergunning plakken en verdwijnen in de illegaliteit. Tijdens de Olympische spelen in 2012 in Londen kwam aan het licht dat 150.000 personen 'verdwenen' waren, in rook opgegaan. 

Natuurlijk zijn de grootteordes in België, zo groot als een handdoek, veel kleiner. Maar ik blijf heel wantouwig tegenover officiële cijfers over asiel en netto-immigratie van Maggie De Block en het Centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding. Als gezegd wordt dat er zoveel % minder asielaanvragen zijn, dan zegt men meestal niet erbij hoeveel er geregulariseerd zijn, en nog minder hoeveel illigalen er in België vertoeven, ik vermoed dat dat er niet weinig zijn...

10:14 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.