15-07-13

Deprimerend België

Enkele dagen in Duitsland doorgebracht. Alles is daar zo goed georganiseerd, en zo proper! Natuurlijk is het gras altijd groener aan de overkant. Natuurlijk mag men de toeristenblik -vluchtig, korstondig, oppervlakkig- niet verwarren met de ervaring van ergens te wonen.

Maar onwillikeurig vergelijkt men de gevoelsmatige indrukken die men als toerist binnenkrijgt met zijn eigen land, zijn eigen cultuur. Mijn indruk van België -ook van Vlaanderen dat in hetzelfde bedje ziek is- is er één van ongelooflijk vuile en smerige steden. Ook al is België voorlopig nog een welvarend land, de levenskwaliteit is mijns inziens bedroevend laag.

Laat mij volstaan met één symbool: het openbaar vervoer in Duitsland is heel goed georganiseerd, trams en treinen zijn zo mooi en proper. Toen ik bij mijn terugkeer in Aken op een Belgische trein overstapte, overviel mij een goevoel van troosteloosheid en verval. Zo smerig, zo vuil was dat treintje. Twee Duitse toeristen verwoordden mijn gevoel: Es ist noch schlimmer als in Polen, het is nog erger dan in Polen.

België, het land met de hoogste belastingen ter wereld, en dan zo 'n slechte openbare dienstverlening, het is om te huilen. Vooral het gevoel dat de situatie politiek muurvast zit en er schijnbaar niets veranderd kan worden.

België, het land dat je depressief maakt...

PS 17/7

De keerzijde van de Duitse medaille is natuurlijk een keihard arbeidssysteem, geen minimumloon en en minijobs. Het is een maatschappelijke keuze waar men voor is of tegen, of bestaat er toch een tussenweg?

11:44 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.