28-06-13

Over Facebook en zijn gevaren

Ik behoor niet tot de generatie die met Facebook is opgegroeid. De 'verouderde' bloggeneratie, daartoe behoor ik.

Maar goed, om te sociale netwerken is Facebook oneindig sterker dan blogs.

Dus ben ik voorzichtig mijn eerste stapjes aan het zetten op Facebook.

Eerste probleem: welk profiel en welke naam neem ik aan? Link ik mijn te maken profiel aan deze blog, neem ik de naam 'Johnsatyricon' aan -een mooie naam al zeg ik het zelf-? Of doe ik het onder mijn echte naam? Ja, ook ik ben een echte mens. Slechts weinigen weten welke persoon achter deze blog zit. Ik heb gekozen voor anonimiteit op internet, omdat ik oneindig complex ben, omdat de meeste mensen die ik ken weinig boodschap daaraan hebben, vermits we op een verschillend bewustzijnsniveau leven. 

Maar zomaar deze avatar Johnsatyricon naar Facebook exporteren, is dat wel een verstandige beslissing? Wordt die facebookaccount dan niet louter een reclamemachine voor deze blog? En hoe zit het dan met vriendjes? Want Facebook draait natuurlijk in de eerste plaats om vriendjes maken, en niet zozeer om inhoud zoals in een blog.

Is het niet beter om onder mijn echte naam in Facebook te opereren? En de link naar deze blog door te knippen?Niet dat het allemaal zo heel belangrijk is, ik ben geen bedrijf of organisatie. Maar hier stelt zich het probleem van de 'communicatiestrategie' van jezelf op internet. Wat deel je mee van jezelf en wat niet? Waar ligt de grens tussen je virtueel imago (dat je veelal positief wenst te houden) en je privé-leven? Vooral kinderen en jongeren, die zich er niet bewust va zijn hoe internet functioneert, van hoe snel gegevens over jezelf overal verspreid raken, komen daardoor in problemen. Het is de taak van opvoeders en ouders om daarover te waken (maar dan moeten ze zelf wel weten hoe internet en vooral de sociale media functioneren).

Nu over Facebook zelf: de eerste indruk is er één van verschrikkelijke complexiteit. Er zijn zeer veel mogelijkheden, die je in het begin uiteraard niet zo goed begrijpt, wat de effecten daarvan zijn. Eén ding is duidelijk: op Facebook is alles met alles verbonden. Als je één stukje informatie geeft, of één optie selecteert, verschijnt die informatie op plaatsen waarvan je dat niet verwachtte, en die dingen ongedaan maken, is ook al niet zo gemakkelijk. Je merkt wel dat Facebook uiterst krachtig is, het is een relationele database, die eindeloos veel verbindingen legt tussen stukjes informatie. Dat is uiteraard een voordeel om te netwerken, maar het gevaar is dat informatie over jezelf terechtkomt bij personen, die daaraan geen boodschap hebben, of voor wie je liever bepaalde dingen verzwijgt.

'Vind ik leuk' aanklikken is niet zo onschuldig als het op het eerste zicht lijkt. Want buiten je weten om plaatst Facebook opeens hele afbeeldingen en teksten van 'Vind ik leuk'-personen of organisaties, die misschien gênant zijn. Je moet ze dan 'ont-leuken'.

Doordat er zoveel knopjes zijn, waarvan je nauwelijks de gevolgen beseft, doe je vlug dingen die je niet wilde. Zo duwde ik per ongeluk bij de account van iemand die ik heel graag heb op de spam-knop! Met andere woorden, ik beschuldig de account van die geliefde persoon als spam! Ik denk dat ik het kon annuleren, maar alleen de idee al, dat je die geliefde persoon bij het eerste contact direct de grond inboort, ja dat is psychologisch nogal ruïnerend.

Ook heb ik blijkbaar de contacten van mijn e-mailadres geïmporteerd, en Facebook heeft onmiddellijk een vriendschapverzoek naar die personen gestuurd. Dat vind ik gênant, want daar zitten heel veel casuele contacten tussen en veel mensen wil ik zeker niet als 'vriend' beschouwen. Niet dat het allemaal zo erg belangrijk is, maar als hypersensitief persoon die het nogal moeilijk heeft met de gevoeligheden tussen de mensen, voel ik me ongemakkelijk daarbij.

Vooraleer je op Facebook gaat en als een gek begint te 'frienden' en te 'liken',  bestudeer eerst grondig het systeem. Tenminste als je begaan bent met je privéleven en doordrongen bent van de noodzaak om je virtuele verschijning goed af te zonderen van de reële persoon die je bent. 

Tot slot, veel plezier ermee! Facebook is uitermate krachtig als je het voor een specifiek doel gebruikt, bijvoorbeeld als je als professioneel op zoek bent naar gelijkgezinden, klanten en leveranciers. Maar klik dan niet per ongeluk op 'vind ik leuk' bij een sadomasochistische site; dat zullen je potentiële klanten niet leuk vinden, tenzij het natuurlijk zelf sadomasochisten zijn...

 

11:59 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.