27-06-13

Profitariaat bij sommige uitkeringstrekkers

Er is in De Morgen een interessante discussie bezig rond twee opiniestukken, die de twee extreme standpunten  rond armoede vertegenwoordigen: 1) een artikel van baggerondernemer De Nul die zegt dat werklozen niet willen werken, en 2) een artikel van columniste Celia Ledoux, die zegt dat armoede erfelijk is. Met andere woorden: armoede is een vrije keuze versus armoede is het gevolg van omstandigheden (bv. geboren worden in een kansarm gezin, generatiearmoede, etc.). Ook de ex-psychiater en succesauteur Dalrymple -waarop Bart De Wever zogezegd zijn beleid baseert- wordt er om de haverklap bijgesleurd. Volgens Dalrymple worden de armen en uitkeringstrekkers gepamperd en houdt de permanente uitkeringscultuur de onderklasse in Groot-Brittannië in stad.

Ik heb nu geen tijd om dit boeiende thema uit te werken. Slechts dit: er is inderdaad profitariaat bij een deel van de uitkeringstrekkers. In mijn omgeving is zo iemand. Laten we hem Jefke noemen. Als zijn "pree" gestort wordt, betaalt hij zijn huur. Mooi, mooi. En dan? Dan koopt hij zijn bonnetjes van Poverello (sociaal restaurant voor kansarmen), waarmee hij elke dag een warme maaltijd kan nuttigen. En dan? Dan geeft hij direct  de rest van zijn pree uit aan luxe-uitgaven: computers, e-readers, gitaren, contrabassen, synthesisers, visgerief, ...

Relultaat: zo rond de vijfde van de maand heeft Jefke al zijn geld uitgegeven. Nou ja, hij heeft nog 10 euro om de rest  van de maand 'uit te zitten'. Vindt hij niet erg, want hij kan toch bij Poverello gaan eten?

Deze reactie van een lezer in de discussie in De Morgen rond werken, werkloosheid, armoede en profitariaat vind ik heel goed. Hij slaat nagels met koppen op het punt dat ik hier beargumenteer:

"Dit belet niet dat waar facturen blijven liggen wegens geldgebrek, dit dikwijls komt omdat het inkomen is besteed aan aan verkeerde zaken: horecabezoek, roken, drugs, domme luxe - aankopen...De instanties die uitkeringen verstrekken zouden er voor moeten zorgen dat de noodzakelijke uitgaven het eerst gebeuren. Dit moet niet veel geld kosten: men kan de uitkering eerst storten op een rekening waar iemand moet meetekenen om domiciliëringen te verwijderen en nadien het overschot doorstorten."

08:42 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.