22-12-12

Linda Cummings, de psychopate

Waking the Dead is zonder twijfel de beste BBC-detectiveserie ooit. De laatste jaargangen worden momenteel vrijdagavond op Vitaya getoond. Enkele weken geleden zag ik opnieuw de ijzersterke aflevering met Linda Cummings...

Linda Cummings, alleen die naam al bezorgt me kippenvel.Linda Cummings, de vrouwelijke psychopate, met de grijze, fletse blik, bezorgt me natte dromen. Aan het begin van de aflevering, in de gevangenis, gaat langzaam een deur open, uit het duister treedt een figuur naar voor: het is Linda Cummings! Nooit zal ik die blik vergeten, met de koude, spottende ogen, als ze tegen de politieofficier zegt: Hello Spence...In een closeup zie je de angst in zijn blik.

De bone-chilling relatie tussen Linda Cummings en Detective Superintendant Peter Boyd, hoe ze ondanks alles een wederzijds respect voor elkaars intelligentie voelen. Hoe Linda Peter uitdaagt om zelf een moord te plegen, teneinde het leven van zijn collega Grace te redden. Hoe op het einde Linda Cummings zelfmoord wil plegen door van een appartementsgebouw te springen, maar Peter Boyd kan haar op het uiterste nippertje bij de polsen grijpen. Hoe Linda daar ligt te bungelen, honderden meter boven de grond, in de verslappende handen van Peter. Hoe Linda hem zelfs dan uitdaagt: Come on, do it, let me die, I recognise the killer in you! Uiteindelijk lost Peter zijn greep, en Linda valt in de diepte. Was de zwaartekracht te sterk voor zijn handen, of liet hij bewust Linda vallen. We zullen het nooit weten. De val van Linda wordt onderbroken door de eindgeneriek. Een ijzersterk einde van een ijzersterke aflevering!

Het personage Linda Cummings wordt gespeeld door de actrice Ruth Gemmel, die net zoals de acteur Trevor Eve, alias Peter Boyd, een sterk staaltje acteerkunst laat zien. 

Dit filmpje is een compilatie van fragmenten waarin Ruth Gemmel een rol speelt. Relevant in deze context is de interactie tussen Linda en Peter, ongeveer vanaf de eerste tot de tweede minuut. Let eens op de ogen, de blikken, de mimiek van beide personages/acteurs, voel wat een spanning er tussen beiden is, angst, dreiging, maar ook een zeker respect, een onuitgesproken affectie...

en 

14:14 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.