16-07-12

Band of Brothers terminology

Uit Band of Brothers, part 5 (Operation Market Garden, oktober 1944)

2nd squad, on your feet! Weapons and ammo only! Let's move!

Zo schreeuwt de squad leader tegen zijn mannen, als ze ten aanval moeten trekken. Squad of sectie is de kleinste eenheid van een compagnie (ca. 15 man), aangevoerd door een sergeant. Company of compagnie is ongeveer 200 man, aangevoerd door een kapitein (in dit geval kapitein Winters). Een compagnie bestaat uit 3 platoons of peletons (ca. 50 man), onder leiding van een luitenant. Een peleton is samengesteld uit 3 secties. De triangulaire structuur, typisch voor het Amerikaans leger in WOII, maakt dat men spreekt van 1st, 2nd, 3th platoon en 1st, 2nd, 3th squad.

Suppressing fire! Suppressing fire!

Zo schreeuwt Capt. Winters in het heetst van de strijd. Suppressing fire of ondersteuningsvuur is het vuren door een deel van de eenheid naar de vijand, zodat die dekking zoekt (pinned down), terwijl een ander deel van de eenheid een tactisch maneuver uitvoert, zoals oprukken of terugtrekken. Winters was een solid tactician, zo zegt kolonel Sink tegen hem, en in verschillende afleveringen van Band of Brothers, zie je deze elementaire tactiek van kleinere militaire eenheden.

Pull back!

Typisch Amerikaans voor 'terugtrekken'. Na een verrassingsaanval op een SS-eenheid, moeten de paratroopers zich terugtrekken, anders trekken ze sterker vuur aan. In het heetst van de strijd mag je nooit lang op éénzelfde postitie blijven, of je bent verloren.

Train your platoon leaders, trust your noncoms.

Zo zegt Kapitein Winters, die net bevorderd is tot executive officer van 2nd Battalion (de moedereenheid van een companie) tot zijn opvolger in Easy Company, Moose Heyliger. Platoon leaders zijn officieren, noncom is afkorting van non-commissioned officer of onderofficier. Een rode draad doorheen de afleveringen van Band of Brothers is dat de bevelhebbers van Easy Company elkaar opvolgen, wat de continuïteit niet ten goede komt. Zo waren het grotendeels de noncoms, de onderofficieren, die voor de samenhang van Easy Company bleven zorgen.

Silence! Elements of the 1st and 2nd SS-Panzerdivisions have broken through in the Ardennes forests. They 've overrun the 28th Infantry Division and elements of the 4th. All officers report to their HQ's. All passes are cancelled. Go to your platoon leaders!

De paratroopers van Easy Company waren aan het genieten van een film met John Wayne in hun kamp Mourmelon in Frankrijk, toen de voorstelling werd onderbroken door twee officieren die binnenstormden en dit schreeuwden. Dit was het begin van het Ardennenoffensief, de laatste gok van Hitler. De para 's werden eens te meer opgetrommeld om een zware brand te blussen, namelijk het verdedigen van de strategische stad Bastogne, waar zeven wegen samenkwamen, die de Duitse Panzers nodig hadden.

11:30 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.