09-05-12

Unheimliche herhaling

Over de namen van horrorfilms in het semantisch veld van 'weg'. Dead End, Wrong Turn, Shortcut, wegen die eindeloos doorlopen, nergens naartoe, of die steeds op hetzelfde punt uitkomen. Het verlaten van de veilige, bekende weg, de autosnelweg (Interstate), zo dwaas zijn om een kortere weg te willen nemen (Shortcut), of een verkeerde afslag (Wrong Turn). Zo kiest hij meestal zijn horrorfilms, op basis van de namen ervan. Die van gisteren heette Shortcut, een kortere weg doorheen het bos, waar een schooljongen een doodgeslagen hond vindt. De horror van de weg, het bos en het huis. Het bekende, het vertrouwde bij daglicht (het heimliche) wordt 's nachts, als het donker wordt, griezelig (unheimlich).

De herhaling is een belangrijk aspect van het unheimliche. Het Kwaad -bovennatuurlijk of psychopathisch- kan niet uitgeroeid worden en wordt doorgegeven, net zoals een bal die je onder water tracht te duwen, altijd opnieuw omhoog stuitert. De verdoemde geest blijft aan een haunted house vasthangen, ondanks de pogingen van de personages om hem te verdrijven. Ze verkopen het huis en de geest zal de nieuwe, nietsvermoedende kopers de duivel aanjagen. Het Kwaad blijft bestaan, misschien is dit een typisch 'postmodern' idee, in tegenstelling tot de oudere horrorfilms, waarin het Kwaad tenslotte wordt vernietigd. Of psychopathie zit in de genen, wordt van vader op zoon doorgegeven, zodat de hele gruwel opnieuw kan beginnen.

Ik ben uiterst wantrouwig geworden, wanneer naar het einde van een horrorfilm toe, schijnbaar het probleem opgelost wordt. De geschoolde kijker weet dat er dan iets onverwachts zal gebeuren, een twist, die de hele interpretatie van het gebeurde op losse schroeven zal zetten. De oplossing blijkt slechts een schijnoplossing te zijn, het Kwaad blijft bestaan, wat een droom lijkt te zijn, is werkelijkheid, of de helden blijken de schurken te zijn. 

Hoed je...voor de laatste minuten van een horrorfilm!

11:21 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.