09-04-12

Draken van romans

θ) Vele -oudere- Vlaamse romans geven mij een onbehaaglijk gevoel. Had dit sentimenteel gebrul niet beter opgesloten gebleven binnen het kabinet van een psychiater? Dan waren wij tenminste gespaard gebleven van die draken van romans.

κ) Plat-essentialistisch denken is het kenmerk van de (klein)burger. Het denken in essenties is denken in gelijkblijvende dit-of dat-heden. Ik ben dit, jij bent dat. Maar dit 'dit' of dit 'dat' is voortdurend in wording, stroomt in de tijd. Alleen het woord blijft, maar daaronder verglijdt de betekenis, zodat 'dit' op t2 iets anders is dan op t1, hoewel het woord hetzelfde gebleven is.

λ) De biotoop van het plat-essentialistisch denken zijn de maximes, zoals die van Larochefoucauld, en die van -de mij tot nu toe onbekende - Vauvenargues. Algemene waarheden over 'de' mens, weliswaar in een knappe literaire vorm en een zekere geldigheid bezittend, maar nooit uitputtend toepasbaar op alle mensen. Altijd geschreven door mannen, die slechts de helft van alle mensen uitmaken, en door 'honnêtes hommes', die slechts -zeg maar- 5 procent van de bevolking uitmaken. Dergelijke elitair praatvoer in adellijke salons van Madame de Patati en Madame de Patata wordt uit hun oorspronkelijke context gerukt, en gaat circuleren als algemene waarheid over 'de' mens. Maar over welke mens gaat het?

ν) In sommige oude (Clem Schouwenaars) en nieuwe (Herman Brusselmans) Vlaamse romans vloeit de drank rijkelijk. Romanschrijvers kunnen in drie groepen overderverdeeld worden, de alcoholisten (zoals Schouwenaars overduidelijk was), de -uit gezondheidsredenen of onder druk van hun uitgever- geheelonthouders (zoals Brusselmans), en wellicht de grootste tussengroep die zo goed als mogelijk met de drankduivel probeert om te gaan. Schrijven is structureel met alcohol doordrenkt, tenminste alcoholisme is de dreigende schaduw die over de literatuur valt. Er is niets zo zielig als een schrijver die boven zijn/haar theewater een interview geeft, zoals ik gezien heb in het geval van Connie Palmen.

12:24 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.