04-04-12

Mannen lezen geen romans meer

423. Ruzies om geld zijn een bijtend zuur die familierelaties oplossen.

424. Met de roodgelakte nagel van haar wijsvinger knipte ze een denkbeeldig pluisje weg en zei: "Boven het echtelijke bed hangt een denkbeeldig opschrift: au-delà du principe du plaisir." Wel, wel, is dat niet aan gene zijde van het lustprincipe?, vroeg ik me af. Aan de overkant van de lust, zou dit dan toch een kernachtige definitie van het huwelijk zijn?

426. "Gutentag Rotkäppchen" - "Danke Herr Wolf", een dialoog uit één van de beroemdste verhalen ter wereld.

427. Eins war ich jung, nun bin ich alt. Dit is het kortste verhaaltje uit de wereldliteratuur.

428. Wat, mannen lezen geen romans meer? Neen, porno is veel leuker, daar krijg je altijd alles direct!

429. De ontwaarding van de roman begint al vanaf 1850, met Flaubert, kleinburgerlijke flauwekul. Neen, de echte romanciers zijn Victor Hugo, met les Misérables, en Standhal, met le rouge et le noir. Daar was de roman nog een sociale documentaire, in hun geval het Frankrijk vanaf de slag van Waterloo tot de julirevolutie van 1830. Vanaf 9/11 zal er misschien opnieuw maatschappelijk relevant geschreven worden.

430.  Microvezeldoekjes zijn het genot van de huisman. Zie eens hoe hij wellustig zijn zijn nieuwe Ikea-meubeltjes streelt, als ware het de welvingen van zijn imaginaire vrouw. Van microvezeldoekjes gaan zijn haren letterlijk overeind staan.

431. Van zijn lectuur van Cultural Studies was hem vooral het woord bricolage bijgebleven, het anders gebruikmaken van objecten dan hun bedoeling. Zo bijvoorbeeld de bovenkant van de ijskast als een stapelplaats van rommel gebruiken.

432. De Turken schijnen een grote potentie te bezitten. Zo schrijft Freud over zijn reis door Bosnië-Heregovina. Ja, een Turk zou tegen één van zijn collega 's gezegd hebben: "Herr, wenn es nicht mehr geht, dann hat das Leben keinen Sinn mehr." Daardoor kon de Weense psychiater zich niet meer de naam van de schilder Signorelli in de kathedraal van Orvieto herinneren. Zo schrijft hij toch.

09:49 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.