09-08-11

Cirkelen rond objecten van verlangen

Nooit heb ik een helderder formulering gehoord van het Lacaniaanse verlangen als het eindeloos circelen rond een leegte, als in een aflevering van Waking the Dead. Ik hou bijzonder veel van deze serie, omda ter een profiler in werkzaam is, een vrouw genaamd, Grace. In deze aflevering zagen we haar zelfs als jonge vrouw in de jaren tachtig, toen al dat profiling-gedoe nog als bullshit beschouwd werd. Profiling was een wetenschap in ontwikkkeling, zei Grace. Profiling is het schetsen van een psychologihsc profiel van een dader, en het eventueel voorspellen van wat hij verder zal uitrichten.

het gaat over een roadie, een roadie is meestal een dommekracht, die het verslueren van de instrumenten van een rockgroep voor zijn rekening neemt. Hij is laag in status, in de groepshiërarchei, hij flirt met het sterrendom van zijn helden.

Grace zegt:

"He 's a nobody, wanting to be a somebody.He 's orbiting (cirkelen) around his object of desire, whithout ever attaining it."

Het idee van cirkelen, ronddaraaien rond een leegte, is een typisch Lacaniaane notie. Je verlangt iets, maar je zal het nooit bereiken. of, in deze case-tudy van de roadie, hij zou geaag een rockster worden, maar hij kan het niet worden, omdat hij geen talent heeft. Daarom neemt hij genoegen met de lage-status job van het verplaatsen van de instrumenten van een rockgroep, waarvan de leden hem minachtend hun bezwete handdoeken in het gezicht smijten.

Ik denk dat iedereen in zijn eigen leven voorbeelden kan vinden van het eindekloos circelen rond een al dan niet vaag bepaald obejct van verlangen. Ik alvast kan er tientallen opnoemen...

09:16 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.