09-08-11

Waking the Dead

In een ander, ongelooflijk knappe ne spannende aflevering van Waking the Dead ging het om een zogezegde doktor bij The National Health Service, waarvan bleek dat hij helemaal geen dokter was, neen, zelfs, hij had zijn doktersstudie niet afgemaakt. Hij had 12 jaar zijn omgeving en zijn vrouw wijsgemaakt dat hij een briljante dkoter was, en iedereen trapte erin. Dus geweldig voor voor Grace, onze profiler.Onze dokter kon de stress van de verwahctingen van zijn ouders niet aan, en beskloot dan maar om hen te vermoorden, door hun huis in brand te steken. Een knap bijpersonage ziszijn vriend, een eenvoudige huisarts, die naar hem opkijkt. Maar er komen scheuren in de leugen. Hij zou zogezegd naar een conferentie in Wenen gaan, maar hij verblijft in een schuurtje, dat hij al jaren huurt.

Wat ik psychologisch zo fantastisch vind aan politieseries tijdens de verhoren, is het spelletje good cop-bad cop.Ofwel neemt één politieofficier de rol van zowel good cop en bad cop over. Boyd, het hoofdpersonage van de sserie Waking the Daed is meesterlijk in dit psychologisch spel. Hij kan zacht inpraten op de verdachte, begrip tonen voor zijn problematiek, en dan opeens luidkeels beginnen schreeuwen, of zelf meer, de verdachte in elkaar slagen, ook al is dit deontologisch natuurlijk niet toegestaan. Ik moet toegeven, ik geniet ontzettend veel van het inelkaar slaan van een verdachte, wanneer het overduidelijk is dat hij de misdaad heeft gepleegd. Boyd treedt dan in de plaats van onszelf, waarbij we het recht in eigen handen willen nemen, en ons wreken op immorele en criminele sujetten.

Meestal worden de rollen van good cop-bad cop verdeeld over twee personages. Boyd is dan de keiharde interviewer, terwijl Grace, de profiler, hem via het oortje aanmaant om meer empathie te tonen. Of, omgekeerd, wanneer Grace met haar zijden psychologische handschoenen al te zacht met de verdachte omgaat, dan komt Boyd opeens woeden binnenstormen., begint de verdachte onder te schruuwen, of eventueel zelfs in elkaar te slaan.Deze dualiteit hard-zacht is één van de elementen waardoor Waking the Dead zo ontzettend boeiend en spannend is.

Waking the Dead is ongetwijfeld één van de beste Britse politieseries, en de BBC is sowieso al heel sterk in politieseries...

09:47 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.