07-08-11

Kredietwaardigheid US van AAA naar AA+

Ik weet niet of je beseft dat vrijdag, 5 augustus 2011, een historiche dag was. Voor de eerste keer in de geschiedenis heeft een credit rating agency, met name Standard & Poors, de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagd van AAA (tripple A) naar AA+. Peter Schiff, die ik hem mogen leren kennen als een betrouwbare commentator over de Amerikaanse economie, vraagt zich af of 5 augustus 2011 even berucht zal worden als 4 december 1941, de Japanse aanval op Pearl Harbour. Ik zou daaraan toevoegen, de beruchte dag in 1971, toen president Nixon aankondigde dat de Verenigde Staten niet langer dollars zouden inwisselen voor goud, en daarmee de goudstandaard opblies.

Waarom is dit feit zo belangrijk? A bij al, de kredietwaardigheid van Amerika werd door S&P van AAA verlaagd tot AA+, dezelfde rating als België! Je kan bezwaarlijk zeggen dat België -voorlopig!- een bananenrepubliek is met junk bonds. Dus waarom is die ratingverlaging van de Amerikaanse overheidsschuld zo belangrijk? Het heeft vooral een symbolische betekenis. Sinds 1971, wanneer president Nixon de goudconvertibiliteit van de dollar opschortte, met andere woorden, dollars konden niet meer ingewisseld worden voor goud, gold de dollar als semi-goud, dus even goed als goud. Amerikaane overheidsobligaties golden als 'safe haven', als een veilige haven voor beleggers (zoals de Duitse 'Bund', de Duitse overheidsobligatie op 10 jaar binnen Europa). Ik herhaal het, op korte termijn heeft de verlaging van de kredietwaardigheid vooral een symbolische betekenis. Het is een narcistisch-symbolische krenking van Amerika als wereldmacht. Elke wereldmacht is onder andere gebaseerd op et opleggen van de spelregels op economich en financieel vlak. De dollar als reservemunt, overal ter wereld, bijna zo goed als goud. 

We moeten nog afwachten wat dit feit zal uitrichten op de financiële markten. Mogelijk zal de rente op Amerikaanse overheidsobligaties, die heel laag is, stijgen. Vermits de rente op overheidsobligaties een richtgevend element is in de rente op particuliere leningen, zal mogelijk de rente voor de reeds zo geplaagde hypotheekleningen van Amerkikaanse gezinnen, en ook leningen voor duurzame consumptiegoederen zoals auto 's, omhoogschieten.

Maar nog eens, buiten de reële effecten van de verlaging van de kredietwaardigheid van Amerikaanse overheidsobligaties, wil ik nogmaal het puur-symbolisch belang benadrukken van dit feit: de Verenigde Staten zijn sinds vrijdag 5 augustus 2011 niet meer het absolute manna van de kapitalistische wereldelite. Of dit een eerste stap is in de sinds lang beschreven neergang van de Verenigde Staten als een economisch-financiële wereldmacht, valt nog te bezien. Dergelijke rampscenario 's -ik weet het uit ervaring sinds de financiële crisis van 2008- zijn op korte termijn waardeloos, maar op langere termijn -de tijdshorizont van decennia- wel degelijk accuraat. Dit betekent dat de Verenigde Staten binnen 20 à 30 jaar tot de status van een tweederangsmogendheid zullen gedegradeerd worden...

10:22 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.