01-01-11

Koffie en entropie

Ik drink al jaren koffie in een grote kop. Dat is een gewoonte. Maar al een hele tijd ben ik mij beginnen ergeren aan het feit dat die koffie zo vlug koud wordt. Het is immers een grote hoeveelheid, en hij koelt vlugger af dan ik hem kan opdrinken. Nu drink ik in een kleine kop. Misschien blijft hij warm totdat ik hem opgedronken heb.

Ik vind die misschien onnozele ergernis een mooie metafoor voor die verschrikkelijke wet van de entropie. Je denkt daarbij misschien aan wanorde, het feit dat orde altijd -wanneer er geen tegenwind wordt geleverd- naar wanorde afdaalt. Dat is één benadering van entropie. Wat ik hier met die afkoelende koffie wil zeggen is hetvolgende: een warme koffie is een hogere energietoestand dan een koude. Het kost energie -van mijn koffiemachine- om water water te verwarmen. Die warme koffie is een kwetsbare energetische toestand. Eergieverschillen zullen zich nivelleren. Warmte stroomt naar koude, totdat de temperatuur van de koffie dezelfde is als die van de omgeving.

Hetzelfde spelletje met een koud pintje. Het kost energie -van de ijskast- om een pintje koel te houden. Het pintje is kouder dan de omgeving. Het energieverschil zal zich nivelleren, het pintje wordt lauw (bwaakes), de temperatuur past zich aan de warmere omgeving aan.

De mens streeft voortdurend naar lust, in de zin van plezier -je hoeft bij lust niet meteen te denken aan seksuele lust-. Zo spreekt men van het lustprincipe, als tegengesteld aan het realiteitsprincipe. Het lustprincipe vindt onder andere plezier in prikkeling van de zintuigen, die tegengesteld zijn aan de 'omgeving'. Een warme koffie als het relatief koud is, een koud pintje als het relatief warm is.

Maar de wet van de entropie doorkruist voortdurend het lustprincipe, zoals we hoger geschreven hebben. Daarom is lust altijd van korte duur. En zijn we verplicht voortdurend nieuwe lust te zoeken. Dat is heel vermoeiend en frustrerend.

Totdaar deze tekst over koud wordende koffie, entropie en lust.

12:45 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.