19-09-10

De Yuan en de strijd van het geld

Enkele dingen die ik recent geleerd heb over de wereld van het grote geld, dat de wereld regeert. In de Verenigde Staten is er nu veel te doen rond het al dan niet verlengen van de belastingverlagingen van ex-president Bush. Als ik het goed begrijp zou Bush twee belastingverlagingen hebben ingevoerd, één voor de middenklasse en één voor de superrijken. Deze vervallen aan het eind van dit jaar. Naar aanloop van de midterm elections in november, wordt er veel gedebatteerd rond het al dan niet verlengen van deze tax cuts. De Democraten zijn niet echt geneigd om de belastingvermindering voor de superrijken te verlengen, de Republikeinen wel. Amerikaanse zakenzenders zoals CNBC en Bloomberg zijn natuurlijk in de eerste plaats de spreekbuis van de superrijken. Grof vond ik hun statement: Expire the tax cut for the rich, lose a BMW. Leg dat maar eens uit aan het groeiende leger van armen in the States. Bijna 15% van de Amerikanen leeft op of onder de armoedegrens.

Niettegenstaande massaal printen van dollars door de FED, de bail out van Wall Street door de belastingbetaler, een stimulus van $800 miljard, lijkt de Amerikaanse economie maar niet uit het slop te geraken. De consument houdt de vinger op de knip, wordt steeds maar geblaat door de hippe meisjes van jongens van CNBC en Bloomberg. Is dat zo abnormaal? De gezinnen hebben zich overladen met kredieten en hypotheken, waaronder veel van hen bezweken zijn. Nu is het tijd om te sparen en schulden af te bouwen, deleveraging in het jargon. De Amerikanen leven in een schuldcultuur, ze leven op geleend geld en goedkoop krediet, ze trekken een wissel op de toekomst, die misschien niet meer komt.

Naast schuldafbouw en gebrek aan vertrouwen in de toekomst, die typisch zijn aan de verwerking van de financieel-economische crisis, kan men dan spreken van een oververzadigingscrisis, in het marxistisch jargon? Dat de binnenlandse markt volledig oververzadigd is, en dat de vraag, zonder excessief krediet, onvoldoende is om de volledige produktiecapaciteit, vooral de 9% werklozen, te benutten?

Obama wil nu ook de kaart van de export trekken. De VS hebben een structureel tekort op de handelsbalans, d.w.z. ze importeren meer dan ze zelf exporteren. Denk maar aan de goedkope Chinese brol, die de rekken van supermarktgigant Wall-Mart vult. De Amerikanen zeggen dat de Chinezen hun munt, die soms de yuan, dan weer de renminbi wordt genoemd, artificieel laag houden. Daardoor wordt de import van Chinese produkten naar de VS relatief goedkoop, en de export van Amerikaanse produkten naar China relatief duur. Niettegenstaande de Chinese centrale bank beloofd heeft de renminbi te laten zweven, blijkt er in de praktijk weinig veranderd te zijn. De VS beschouwen dit als concurrentievervalsing, en laten hardere stemmen horen ten aanzien van China.

Ook de Japanse centrale bank is massaal op de geldmarkten actief, om de dure yen te laten dalen ten aanzien van de dollar. Daarmee wil ze de export van Japanse bedrijven aanzwengelen. Japan is allang niet meer het economisch mirakel dat het in de jaren zeventig-tachtig was. Een traag groeiende economie sinds twintig jaar, een model waarvan gevreesd wordt dat Amerika hetzelfde pad zal opgaan.

Massale interventie van centrale banken op de valutamarkten is tegenwoordig redelijk uitzonderlijk. Vroeger, in de periode van voor de euro, deden ook de Europese centrale banken, de Duitse, Franse, Belgische,..., dit ook. Dit kan nu niet meer. De Europese lidstaten hebben hun monetaire soevereiniteit aan de Europese Centrale Bank afgestaan. De waarde van de euro heeft tengevolge van de Griekse schuldcrisis een serieuze knauw gehad, en is gezakt van 1 euro=1,5 dollar naar 1 euro=1,2 à 1,3 dollar.

Tenslotte, waarom speculeren mensen zo dwangmatig op de beurs? Omdat het geld voortdurend in waarde vermindert door inflatie. Dit komt door excessieve gelddrukkerij en goedkoop geld. Het geld stijgt sneller dan het aanbod van goederen in de reële economie kan volgen.

13:02 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.