18-09-10

De euro en de levensduurte

In een boek over de kredietcrisis las ik een interessante passage die aansluit bij een intuïtie die ik ook heb. Met name over de waardeverwarring die de invoering van de euro heeft veroorzaakt. Een nieuwe munt met bijbehorende nieuwe waardeverhoudingen is niet alleen economisch, maar ook psychologisch een zeer ingrijpend proces. Doordat prijzen nu opeens in kleinere eenheden werden uitgedrukt, geraakte ons waardebesef in verwarring. Onbewust leken de dingen goedkoper dan ze in werkelijkheid waren. Kopen we nu dingen aan die we vroeger niet aankochten, omdat ze goedkoper lijken? En zijn daardoor onze uitgaven onmerkbaar gestegen, waardoor -naar ik hoor- veel mensen het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen?

Een vriend zei me dat de prijzen drie à vier maal gestegen zouden zijn in vergelijking met de Belgische frank. Hij refereerde aan de prijzen van bouwmaterialen. Lijkt me wel overdreven, maar de man in de straat heeft wel degelijk het gevoel dat het leven duurder is geworden in vergelijking met de periode voor de euro. Knoeien de autoriteiten met de index van de consumptieprijzen? Zodat die niet meer de reële levensduurte weerspiegelt? Voor de Verenigde Staten is dit alvast door onderzoek bevestigd.

Ik had een vreselijke intuïtieve flits die de waardeverwarring aantoont. De meesten onder ons zijn nog steeds gewoon om de euro om te rekenen naar Belgische frank. 1 euro = 40 BF. Maar wie zegt dat dit nog zo is? De Belgische frank bestaat immers niet meer. Het heeft weinig zin om steeds terug te grijpen naar de waardeverhoudingen in 2000, toen de euro werd ingevoerd. Het is een handige vuistregel, maar eigenlijk zinloos. Want misschien is de euro nu misschien 80 (imaginaire) Belgische frank. En kost die koffie in het café van 2 euro niet 80 BF, maar 160 BF! Waarschijnlijk is dit een economische onzinredenering, maar ze toont aan dat ons waardeconcept van de reële levensduurte in de lucht zweeft.

 

13:10 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.