10-09-10

Septemberreflecties

De zomer is weeral voorbij, een herfstige, natte zomer. Ik ben ontzond (tjeins, een nieuw woord: ontzonnen). Word ik oud, omdat ik verlang naar de zomers van mijn jeugd? Waren die dan zo goed? Ik herinner me de vakantieverblijven in een oud hoevetje in een dorp waar nog landbouw bedreven werd. We werkten soms op het veld van een bevriende boerenfamilie. Een foto: ik, met een paardenjuk rond mijn nekje, die een eg voorttrok. Het licht van de zon straalt op die foto, het licht van de zon, die we nog nauwelijks kennen. Op de radio spreekt men al over de nakende winter. De vorige winter was zeer streng en koud. Liever een uitgesproken seizoen, dan die eeuwige herfst. Dat het klimaat is veranderd, is boven alle twijfel verheven. Anders zou ik niet zo dikwijls, vanuit eigen ervaring, over het weer schrijven.

Ik heb de browser Chrome van Google geïnstalleerd. Is die beter dan Internet Explorer? Ja, ik denk het wel. Vooral wanneer je veel filmpjes bekijkt (die zijn tegenwoordig in het flash-formaat), gaat alles veel vloeiender. Vermits ik op een notebook met beperkt geheugen werk, valt het me op dat er nauwelijks tijdelijke internetbestanden op mijn pc opgebouwd worden. Is het daardoor dat het browsen vlotter verloopt?

Is het einde van de desktop-pc in zicht? Het is duidelijk dat er een voortdurende miniaturisering plaats vindt. Van desktops naar portables, van portables naar notebooks, van notebooks naar smart phones. Deze laatste technologie gaat volledig aan mij voorbij, omdat ik sowieso een hekel heb aan de gsm. Maar mischien in de toekomst, als die technologie uitrijpt en er toepassingen ontworpen worden die voor mij een praktisch nut hebben, zal ik ervoor openstaan. De Applets van Apple zijn een interessant concept. Iedereen kan Applets maken, die al dan niet door Apple worden goedgekeurd, waarna ze ofwel gratis, ofwel betalend ter beschikking worden gesteld. Praktisch nuttig voor mij zou eventueel een toepassing kunnen zijn, die bij het winkelen de laagste prijzen opzoekt.

Over het Rapport Adriaenssens en het sexueel misbruik in de kerk: hoe kan je in hemelsnaam kinderen van twee jaar misbruiken? Ik bedoel dan verder gaan dan wat strelen, zoals Adriaenssens suggereert. Het zal dan wel om penetratie gaan. Let wel: ik weet dat kinderen ook sexuele wezentjes zijn. Ze kennen nog geen schaamtegevoel over hun lichaam en tonen dit trots aan volwassenen. Dat men daardoor soms seksuele opwinding ervaart is een normale reactie bij een volwassene. Maar een gezond moreel besef zegt hem dat dit de ultieme ethische grens is, die men niet mag overschrijden: seksuele handelingen met kinderen verrichten.

Phrasal verb to pick on: iemand uit een groep uitkiezen en hem/haar voordurend denigreren

As she was a shy girl, she was picked on by the boys.

Phrasal verb to chew over: nadenken over, overpeinzen

As we 've seen three houses, we 've got a lot to chew over before we decide to by one.

Eén van de belangrijkste grammaticale verschillen tussen het Brits Engels en het Amerikaans Engels, is dat de present perfect (bv. I have worked) nauwelijks wordt gebruikt. De Britten zeggen: I 've just seen her. De Amerikanen zeggen: I just saw her. Of: I 've got three children versus I got three children. Mijn leraar Engels drukte het leuk uit, dat ex-president Georges Bush niet eens weet dat die tijd bestaat. Ook voor ons Nederlandstaligen, is de have-form een moeilijke tijd. In het Nederlands zijn er twee gelijkaardige verleden tijden: ik heb gewerkt en ik werkte. Maar die zijn niet analoog aan de Engelse vormen. Men kan bv. niet: gisteren heb ik laat gewerkt, vertalen met: I have worked late yesterday. Men zegt: I worked late yesterday. Als er een tijdsaanduiding is (yesterday), gebruikt men altijd de simple past.

Eén van de redenen waarom wij voortdurend arbeid, in de breedst mogelijke betekenis, moeten verrichten, is de wet van de entropie in de natuur. De dingen vallen uiteen, verslijten, hogere aggregatietoestanden van de materie gaan over tot lagere aggregatietoestanden. Orde gaat onverbiddelijk over naar wanorde, wanneer wij daar niet tegenin gaan. Je kan blij zijn wanneer je de afwas hebt gedaan, maar de volgende dag staan die potten daar weer vuil te zijn, en wanneer je die laat staan, komt er schimmel op. Je woning wordt van nature vuil, wanneer je niet poetst. De natuurlijke transformatie is niet van vuil naar proper, maar van proper naar vuil. Het levend wezen heeft een voortdurende input van energie en materie nodig: zuurstof, voeding.

In de natuur zijn dieren voorturend actief om voedsel te verzamelen of te jagen. Mensen hebben een heel complexe voedingsindustrie ontwikkeld, waarbij we voedingsprodukten aankopen in de supermarkt. Maar je moet wel periodiek naar de supermarkt om die produkten in je ijskast of op je bord te krijgen. Hoe groot je voorraad in je diepvriezer of ijskast ook is, die voorraad raakt altijd op. Leven is datgene wat altijd maar opnieuw terugkomt. Een te scherp bewustzijn van het eeuwig wederkerende kan pijnlijk zijn, en een gevoel van zinloosheid oproepen. De stompzinnige herhaling, dat is een belangrijk aspect van het leven, zoals die inscriptie op een school: altijd maar weer naar dezelfde keer.

13:09 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.