30-08-10

American slump

Het ziet er niet zo goed uit met  de Amerikaanse economie. Na de relatief behoorlijke groei van het bruto nationaal produkt in het eerste kwartaal, vallen de groeicijfers van het tweede kwartaal tegen. Als economische leek sta je een beetje verwonderd te kijken naar de nervositeit van analysten, wanneer de verwachte groei van een economie - ik zeg maar iets-  1 procentpunt lager is, van 2.5% naar 1.5%. Ik heb altijd iets gehad tegen de groeiobsessie, dat alles maar moet blijven groeien, maar binnen het huidige economische systeem is 1 procentpunt mindere groei slecht nieuws. Mindere economische groei is minder aanwervingen, mensen die werkloos blijven, met de eraan verbonden lagere consumptie en hogere kans dat ze hun hypotheek niet kunnen afbetalen, etc. In het op geld gebaseerde economisch systeem is alles met elkaar verbonden, zoals in de bloedsomloop.

Binnen het huidige economische systeem is alles gebaseerd op consumptie. De Amerikaanse economie groeit nu net trager omdat de Amerikaanse consument niet voldoende wil consumeren. How do we get the consumer spend more? Daarover gaan veel gesprekken op Amerikaanse zakenzenders als CNBC en Bloomberg.

De huizen-en hypotheekmarkt, die aan de basis lag van de mondiale economische crash van twee jaar geleden, wordt een beetje beschouwd als de motor die opnieuw de economie moet aantrekken. Het aantal forclosures, dit betekent schuldenaars die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, waarna hun huizen door de banken worden aangeslagen (this house is bank-owned), schijnt relatief gestabiliseerd te zijn. Maar de verkoop van woningen doet het slecht. In juli daalde de verkoop van bestaande woningen met 27%. Vooral de hoge werkloosheid van 8 à 9% is hiervoor verantWoordelijk.

Ook Wall street doet het niet zo goed. De beursindices zoals de Down Jones, de Nasdacq, de S&P, blijven ter plaatse trappelen. Er is een rush van kapitaal van aandelen naar obligaties van de Amerikaande overheid, die maar weinig opbrengen. Dit betekent dat investeerders het niet zien zitten en voorlopig hun kapitaal parkeren in laag -renderende obligaties. Er is een algemeen klimaat van risico-aversie.

De slechte economische cijfers doen sommigen vrezen voor een tweede inzinking, de zogenaamde double-dip recession. Maar er word nogal vlug met grote woorden gejongleerd in het wereldje van investeerders en financiële markten.

Maar Ben Bernanke, de big boss van de Amerikaanse centrale Bank, de Fed, zegt klaar te staan met alle middelen (stuk kwijt over quantitative easing, onorthodoxe monetaire politiek)

12:26 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (1) |  Print |  Facebook | |

Commentaren

double-dip recession ... Amerika, de wereldmacht!

Gepost door: Geld met bkr | 30-08-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.