04-06-10

Bende van Nijvel: reconstructie van de hold-up op de Delhaize van Aalst

Gisteren was in Telefacts op VTM een reconstructie te zien van de laatste bloedige aanval van de Bende van Nijvel op de Delhaize van Aalst op 9 november 1985, waarbij 8 dodelijke slachtoffers vielen. De Bende van Nijvel zou naar verluidt 28 mensen vermoord hebben. 

Deze reconstructie van de laatste 30 uren van de Bende van Nijvel is een laatste poging van de onderzoekscel-Jumet onder leiding van Eddy Vos, om na 25 jaar na deze onopgehelderde feiten, nog nuttige tips bij de bevolking te los te krijgen. Delhaize looft nog steeds een beloning van 250.000 euro uit voor de gouden tip die tot de aanhouding van de daders zou kunnen leiden. De tijd dringt, want in 2015 verjaren deze feiten.

Er is al zoveel geschreven over de Bende van Nijvel, dat ik hier het hele verhaal niet ga vertellen. Het dossier telt trouwens 1 miljon bladzijden. Als je belangstelling hebt voor dit dossier, lees dan het recente boek van Guy Boutens. Ik heb trouwens zelf al veel over de Bende van Nijvel geschreven. Tik 'Bende van Nijvel' of 'Guy Boutens' in in het zoekvak van Google, rechtsbovenaan mijn blog.

Er is veel te doen geweest rond samenzweringstheorieën, als zou de Bende van Nijvel een poging geweest zijn om paniek in de bevolking te zaaien, en een rechts-authoritair regime in België te installeren. Of ook: de bevolking murw te slagen, waardoor ze de aangekondigde installatie van kruisaketten op Belgisch grondgebied zouden goedkeuren. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat er weinig bewijzen gevonden zijn, die deze complottheorieën staven. Of werd het onderzoek van hogerhand gesaboteerd, omdat bepaalde feiten niet aan het licht mochten komen? Maar dan zitten we weeral in een samenzweringstheorie.

Het maken van samenzweringstheorieën is een zeer menselijke eigenschap. Wanneer de mens geconfronteerd wordt met feiten die hij niet begrijpt, gaat hij fantaseren over duistere, onzichtbare machten achter de schermen. Dit gebeurde ook met de Joden in nazi-Duitsland. Geconfronteerd met de zware economische crisis van de jaren dertig, begonnen de Duitsers te fantaseren over een complot van de Joden, die tot doel zouden gehad hebben de wereld te veroveren, dat ze welbewust de economische crisis hadden veroorzaakt, etc.

Misschien waren de daders van de Bende van Nijvel gewoon sadistische psychopathen, die er plezier in schepten om mensen in koelen bloede te vermoorden, en paniek te zaaien onder de bevolking. Want de buit stond helemaal niet in verhouding tot het gebruikte extreme geweld.

Wat wel duidelijk is in de modus operandi, is het feit dat de daders blijkbaar een militaire of paramilitaire vorming hadden genoten. Het was in pure ommandostijl dat ze hun holdups uitvoerden.

De leider van de Bende was de zgn 'Reus', de killer, die de meeste doden op zijn geweten heeft. Toen de daders met hun Golf GTI van het parkeerterrein van de Delhaize van Aalst wegreden, stond de achterdeur van de auto naar omhoog. Agent Eddy Nevens loste drie schoten in de open auto. Waarschijnlijk werd de persoon achterin getroffen. Getuigen zagen later de Golf GTI met openstaande achterdeur op de E40 scheuren, en ze zagen slechts twee personen. Hetgeen doet vermoeden dat de derde, in het achterste gedeelte van de auto neerlag, dus door de kogels gewond of gedood was.

De 'comfort Zone' van de Bende van Nijvel was het Bois de la Houssière. Verschillende getuigen hebben de daders daar gezien. Waarschijnlijk hebben ze hun getroffen kameraad afgemaakt en daar begraven. Maar opgravingen hebben nog altijd niet het lijk van de reus teruggevonden. Wel werden in het kanaal verschillende voorwerpen teruggevonden, waardoor het mogelijk werd vroegere holdups, o.a. op wapenhandelaar Dekaize en de holdup op de Delhaizes van Overijse aan elkaar te linken.

Ach, ik denk niet dat het mysterie van de Bende van Nijvel ooit zal opgelost worden. Als men na 25 jaar niets gevonden heeft, dan zal het waaschijnlijk nu niet meer lukken.

Opvallend vindt ik wel het absolute stilzwijgen van de criminele wereld. Er heerst blijkbaar een soort maffieuze 'Omerta'. Bij meer gewone, minder gewelddadige criminelen gaat er ooit altijd wel iemand praten. Criminelen zijn een soort kleine zelfstandigen, die ook af te rekenen hebben met concurrenten en territoriumverdeling of 'marktaandelen'. Het is verleidelijk om bij  de politie te gaan klikken om een lastige concurrent uit te schakelen.

Dat dit niet gebeurd is, is voor mij een teken, dat de Bende van Nijvel geen 'gewone' criminelen waren, maar zeer gevaarlijke killers, waarvoor ook de kleine criminelen uiterst bang zijn. Stel dat zo 'n kleine crimineel gaat klikken, dan is zijn leven niet meer veilig. Je gaat uit puur lijfsbehoud geen daders aangeven, die 28 doden op hun geweten hebben.

Mijn hoop is erop gericht dat een crimineel op zijn sterfbed wroeging krijgt, en dat hij op zijn sterfben, in het aanschijn van de dood, essentiële informatie vrijgeeft. Een andere piste om alsnog dit drama op te lossen zie ik niet...

dfghfh

 

dfghfh

08:02 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.