25-05-10

Willem II en de Duitse vloot

Ter voorbereiding van mijn Duits examen op 3 juni lees ik veel in het Duits en bekijk ik veel programma 's op de Duitse televisie. Ik vond opnames op mijn digitale tv van meer dan een jaar geleden over de prachtige reeks "Die Deutschen", die ik nog niet gezien had. Dit gaat over de geschiedenis van Duitsland aan de hand van een aantal sleutelfiguren. Als ik mij goed kan herinneren gaat het om Otto I, Frederik Barbarossa, Luther, Wallenstein, Frederik de Grote, Bismarck, Willem II.

Gisteren zag ik de laatste aflevering, deze over keizer Willem II. In 1870 was Duitsland na de Frans-Duitse oorlog eengemaakt en een keizerrijk geworden. Duitsland groeide in ijltempo uit tot een geïndustrialiseerde mogendheid. Denk maar aan het Krupp-staal, de automobielnijverheid, de chemische industrie. Het waarmerk "made in Germany" was een kwaliteitslabel, dat de Britse industrie verontrustte.

In 1888 kwam keizer Willem II aan de macht. De oude kanselier Bismarck was nog steeds in dienst, maar daar rekende de jonge keizer snel mee af. Hij ontsloeg Bismarck als kanselier. Hij wou alleen regeren.

Willem II leed aan hoogheidswaanzin. De oorzaken daarvan stamden uit zijn jeugd. Hij had fysieke handicaps aan zijn skelet. Dokters wikkelden hem in een nauw knellend korset, om zijn gebeente recht te laten groeien. Ook leed de jonge Wilhelm onder de liefdeloosheid van zijn moeder, een Britse. Zij was beschaamd om zo 'n mismaakte zoon ter wereld gebracht te hebben. "Er wird nimmer een Mann", zei ze.

In zo 'n situatie ontwikkelt een jongetje een grandioos zelfbeeld, om zijn kleinheid en afwijzing te overcompenseren. Hij identificeerde zich met het militaire, paardrijden, jagen, etc.

Eenmaal keizer geworden, wou Willem II Duitsland tot een wereldrijk maken. Van moederszijde was hij verwant met de Britse koninklijke familie. Hij voelde zich geïntimideerd door de maritieme en koloniale macht van het Britse Rijk.

Symbool van wereldmacht was een vloot hebben. De uitbouw van een Duitse vloot was het symbool van Duitsland als wereldmacht in wording. Grote lagen van de Duitse bevolking steunden hun keizer in zijn dromen van wereldmacht. Duitse jongetjes hulden zich in matrozenpakjes en speelden met speelgoedslagscheepjes.

Duitsland verwierf effectief enkele kolonies in Afrika. Door de opkomende maritieme en koloniale macht van Duitsland geraakte het machtsevenwicht van de Europese staten uit evenwicht. Vooral Groot-Brittannië en Frankrijk voelden zich bedreigd door de opkomende wereldmacht Duitsland. Willem II had ook de neiging om te provoceren. Hij stuurde een pantserkruiser naar Noord-Afrika, en begon onder de koloniale duiven van Frankrijk te schieten. Het politiek klimaat in Europa begon zich te verharden, er ontstond een bewapeningsloop, en Europa groeide stilaan toe naar een kruitvat.

De lont in het kruitvat was de moord op de Oostenijkse aartshertog door een Servische nationalist. Door de ketting van alliantieverdragen in werking te stellen, brak de Eerste Wereldoorlog uit, de gemechaniseerde massaslachting, de Stahlgewitteren, de staalwoede van Ernst Jünger.

Eigenlijk wou ik hier schrijven over het feit dat er bij politici en dictators die massa-verwoestingen aanrichten, altijd iets verkeerd is gelopen in hun jeugd. De fysieke handicaps en de liefdeloosheid van de moeder van Willem II, de zeer strenge vader van Adolf Hitler, en de idealisering van/door zijn moeder, Stalin met zijn alcoholische vader die de jonge Jozef te pletter sleog, ook de liefde van/door zijn moeder. Ach de mens is zo doorzichtig. Agressie en destructiedrift komen voor een groot deel voort uit liefdeloosheid...

07:36 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.