19-05-10

Geef ons de Duitse Mark terug!

Ter voorbereiding van mijn Duits examen, lees ik het Duitse weekblad Focus (hetgeen ik beter vind dan Der Spiegel).

Uiteraard is de Griekse schuldencrisis en de crisis van de euro steeds op de achtergrond aanwezig, ook in lezersbrieven.

De Duitsers hebben zich nooit echt neergelegd bij het opgeven van hun ijzersterke Mark ten voordele van de euro. Dit ressentiment komt nu weer sterk naar boven.

De Duitsers hebben het gevoel dat zij, als sterkste economie van Europa, altijd maar weer moeten betalen voor de armere landen. Nog meer woede in het geval van de Grieken die met fraude en bedrog in de eurozone zijn geraakt. Herinner je je: "Timeo Danaos, et dona ferentes" -"Ik ben bang van de Grieken, zelfs wanneer ze geschenken aanbieden", en "Alle Kretenzers zijn leuigenaars, zei de Kretenzer".

Enkele lezersbrieven:

Der Euro, der ja als Neuro angedacht wird, entwickelt sich hoffentlich nicht zur dauerhaften Neuro-dermitis.
De euro, die als de neuro uitgedacht werd, ontwikkelt zich hopelijk niet duurzaam tot neuro-dermitis.

Wir sollten die Währungsunion nich beschränken, sondern verlassen. Die Sache ist verloren und durch Flichschusterei nicht mehr zusammenzuhalten.
We moeten de muntunie niet beperken, maar verlaten. De zaak is verloren en door lapwerk niet meer samen te houden.

Wir sollten aus dem Laden austreten und die geschichte unter "irrtum EU" ablegen. Gebt uns die Deutsche Mark wieder!
We moeten uit het boeltje uittreden en deze geschiedenis als "EU-vergissing" van ons afwerpen. Geef ons de Duitse mark terug!

Tja, als de publieke opinie in Duitsland zijn geloof verliest in de euro en het ganse Europese project, dan ziet het er slecht uit voor Europa. Dan kunnen we beter het hele boeltje opblazen, want Europa zonder Duitsland bertekent niets...

09:03 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.