17-05-10

Lust is ook onlust

Een belangrijke levensles, die ik pas onlangs geleerd heb, is dat er niet zoiets bestaat als "zuivere" lust. Lust is tegelijkertijd onlust.

Lust is uiteraard leuk, maar lust is arbeid, energie die door het zenuwstelsel moet verbruikt worden, en dat put het systeem uit. Lust is een hoge excitatie van het zenuwstelsel, en dat is vermoeiend. Lust volgt de wetten van de energie en de entropie, ik zou zelfs zeggen van de zwaartekracht. Een bal die men de hoogte insmijt, komt altijd terug op de aarde terecht. Lust is energieverbruik, die altijd de neiging heeft om opnieuw tot het laagste spanningsniveau terug te keren.

Ik zal een aantal voorbeelden geven:

1) schrijven. Ik ervaar schrijven als leuk, maar als vermoeiend. Schrijven is veel geestelijke (=neurologische) energie verbruiken. Men moet dus het zenuwstelsel "omhoog" trekken", maar het kan daar niet eeuwig blijven, de bal moet en zal altijd opnieuw op de aarde vallen. Dus als mijn tekst te lang word, word ik moe, en zeg tegen mezelf: komaan man, rond eens af, dan kunnen we wat uitrusten. Schrijven is dus lust en onlust tegelijkertijd. De Franse filosoof Foucault zei dat alleen een amateur schrijven leuk vindt.

2) sex: sex is uiteraard leuk, maar ook weeral vermoeiend, zeker wanneer men het orgasme lang wil uitstellen. Sex is ook een zeer hoge excitatie van het zenuwstelsel, dat men niet te lang kan volhouden. Het uitstel van het orgasme kan veel lust geven, maar dan wordt de spanning te hoog dat men naar het orgasme toestreeft, zodat men als een pudding in het zwarte gat kan vallen. Sex is dus lust en onlust tegelijkertijd. En de oude zeiden: "Omne anima triste post coïtum" - "Elk dier is triest na de coïtus".

Deze intuïtie heb ik geleerd van Freud in zijn 'Jenseits des Lustprinzips' (1920), maar ik had vroeger al het idee dat ik streef naar het laagst mogelijke spanningsniveau. Spanning en ontspanning zijin veel complexer dan men gewoonlijk denkt.

07:58 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.