11-05-10

Ruis op de code

Wij, mensen hebben de illusie dat ideeën onmiddellijk gerepresenteerd kunnen worden.

Of: dat totaal, onmiddellijk communicatie mogelijk is.

Maar: communicatie is afhankelijk van materiële apparaten, zoals oren, ogen en oren.

Als jij in een café op drie meter van mij vandaan zit, en jij zegt iets, dan maak ik met mijn hand een schelp oom mijn oor, om jou beter te kunnen horen. Maar dan zeg jij:

"Gaai hoert ni mer goe zeker?"

Inderdeaad, men zegt dat men van masturberen doof wordt, en ik ben totaal kapotgemasturbeerd, maar ik ben niet doof, zoals Beehoven, waaruit we kunnen besluiten dat Beethoven nog kapotgemasturbeerder is dan ik.

Neen, men gaat er zomaar vanuit dat onmiddellijke communicatie tussen mensen mogelijk is. Maar daarvoor is materie mogelijk, zoals oren, die akoestische geluidsgolven vertalen in menselijke communicatie.

Wanneer jij op drie meter in een café iets tegen mij zegt, is communicatie moeilijk; we moeten dichter bij elkaar komen, om een betere communicatie mogelijk te maken, opdat jouw stem en mijn oren elkaar beter kunnen verstaan. Het gaat uiteindelijk om niets meer dan akoestische geluidsgolven, die zich door de ruimte bewegen, vanuit jouw stem, naar mijn oren...

Maar wanneer ik me naast jou zet aan de toog, terwijls we elkaar nauwelijks kennen, dan zul jij je bedreigd voelen, en zul je mijn gedrag als agressie ervaren.

Dus dan zul jij blijven roepen, en ik mijn hand als een schelp rond mijn oor vormen, zoals je de zee kan horen ruisen in je oor.

Dit bedoel ik ùet: "er zit ruis op de code", we kunnen elkaar niet goed verstaan, omdat onze mteriële apparaten niet zo ver reiken. Dit is de positie van de marconist, de radio-operateur. Ik ben in het leger bij 10TTR geweest, dat waren mannen die met vreemde radio 's werkten, nu begrijp ik dit beter: het gaat om het vertalen van signalen in de ruimte, zodat menselijke communicatie mogelijk wordt...

 

00:33 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.