16-04-10

De filosofen van Leuven

Ik heb me in vroegere bijdragen redelijk denigrerend uitgelaten over de filosofie en de filosofen. Ja, ik had het idee dat ze enkel anale neuroten zijn, die niets begrijpen waar het in het leven echt om draait.

Zo had ik in het eerste jaar rechten een vak 'fundamentele wijsbegeerte' van een zekere Van Hamel. Hoe zou het nu met hem zijn. leeft hij nog überhaupt? Indien ja, dan is hij nu een oude man geworden, en ik  wens hem -zonder een greintje ironie, ja vol liefde- een plezierig levenseinde toe.

Van Hamel reminisceert mij aan de drillsergeant Himmelsoss in 'Vom Westen nichts neues' van Erich Maria Remarque. De vergelijking tussen van Hamel en Himmelstoss is mijn eigen anale positie. met andere woorden, ik begrijp niet wat die mannen bezighoudt. Maar wanneer de anale positie zich oplost, met name weer vloeibaar wordt, dan kan men de positie van filosofieprofessoren en drillsergeanten liefhebben.

Ja, men bemint professoren in de filosofie, en drillsergeanten, omdat men zich in hen herkent, ja; omdat men hen wil worden, omdat men hen nu beter begrijpt, en alleen begrijpen is de oorzaak van het beminnen. Ja, ik Begrijp/Bemin objecten.

Wanneer ik nu terugdenk aan Van Hamel, die toen schijnbaar onbegrijpelijke orakeltaal debiteerde, voor een aula van 500 rechtenstudentjes, dan kan ik hem nu beter begrijpen., ja liefhebben. Want we zijn beiden geobsedeerd om het onbegrijpelijke van het leven in taal vorm te geven, hetgeen volgens mij de essentie is van de filosofie.

Dus, het gaat U goed, beste filosofieprofessor, Ik begreep u toen, in de jaren tachtig niet, maar nu begrijp ik U al een beetje beter. Daarom heb ik U lief, beste professor, en ik wens U het beste toe dat U kan wensen. Want nu begrijp ik als zeer kwwetsbare mens dat filosofie niets anders is dan het Botsen van de taal op het onbegrijpelijke leven. Daarom begrijp ik U nu beter, beste filosofieprofessor. U leek mij toen een toonbeeld van versteende taal, maar ik begrijp nu dat die taal oorspronkelijk vloeiend was...

...

10:30 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.