14-04-10

Het kloppen van mijn hart

ik heb al gesproken over het lichaam, als datgene wat totaal verdrongen is, ja, datgene wat doorgaans onbewust is.

Meestal klopt mijn hart vrij rustig. Maar soms begint het als een razende te kloppen. Ik heb dan de neiging om in paniek te geraken. Ik denk hierbij aan een psychologische theorie over de emoties, dat emoties niets anders zijn dan fysiologische veranderingen.

Wat je in dat geval moet doen, in het geval van vreemde fysiologische veranderingen, is niet in paniek raken. Je dient een dialoog met je lichaam aan te gaan. Je dient te begrijpen dat het lichaam een cybernetisch systeem is, waarbij veranderingen in het systeem ehen weerslag hebben op het geheeld. Misschien in het geval van het snelle kloppen van het hart, hebt je te  snel gegeten, of zoiets; het lichaam probeert een nieuw evenwicht te verwerven, zoals de thermostaat van een stoof. Als het kouder wordt, gaat de stoof eensklaps harder branden.

Z denk ik dat je met je lichaam moet omgaan: als met een stoof, als met een thermostaat. Naarmate je dit proces beter begrijpt, dan zul je minder angstig worden bij plotse fysiologische veranderingen. Neen, dan kan je paraten met je hart: mijn lief hartje, je hoeft toch niet zo snel te kloppen? Neen, word maar rustig, ik hou van jou...

Een ander 'medische' tekst, vanuit holistisch perspectief : Gezondheisproblemen

08:13 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.