12-04-10

Heidegger als de stem van het Zijn

Door mijn studie van het Duits begin ik meer en meer 'moeilijke' Duitse denkers te doorgronden, zoals Heidegger. Het Duits is voor mij de taal van de metafysica, dit betekent een onderzoek naar de diepste grond van het bestaan. Heidegger is een zeer moeilijke filosoof, zijn teksten zoals bv Sein und Zeit  (1927) zijn zeer moeilijk te begrijpen.

Maar ik herken in Heidegger de genialiteit van de Germaanse mens, die in en door de Germaanse taal, de oergrond van het zijn tracht te benaderen.

Ach, het kan mij geen kloten schelen dat Heidegger inderdaad collaboreerde met het nationaal-socialistische regime. Wie zou dat niet gedaan hebben, als het om zijn boterham gaat?

Neen, Heidegger is het sublieme spreken, hij is de Stem van het Zijn.

Hier ziet u hem in een televisieprogramma. Hij is duidelijk verlegen met dit nieuwe medium. Maar hij laat de Stem van het Zijn weerklinken...

My God, ik hou zoveel van deze man, en ik begin bijna te huilen...

Die Vorstellung von der Sprache als eines Instruments der Information, drängt heute ins außersten. Das Verhältnis des Menschen zur Sprache ist ineine Wandlung begriffen, deren Tragweite wir noch nicht ermissen. Der Verlauf dieser Wandlung lässt sich auch nicht unmittelbar aufhalten. Er geht über dies in der großten Stille vor sich. Zwar, müssen wir zugeben dass die Sprache im Alltag wie ein Mittel der Verständigun erscheint... Mijn God, ik zit hiet gewoon het Duits van Heidegger te analyseren, hoezeer ben ik gegroei door uw Liefde..

19:23 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.