10-04-10

Katyn en de verongelukte Poolse president

Ik had een zeer onbehaaglijk gevoel, toen ik vernam de dat Poolse president omgekomen is in een vliegtuigongeluk, net toen hij naar Rusland vloog, om daar de herdenking van de massamoord op Poolse krijgsgevangen door de Russen in 1940 te herdenken. Het leek mij een syncrhoniciteit (het samevallen van twee niet-causaal verbonden elementen tot een symbolische geheel). Ik had een gevoel van: voor de Polen komt uit Rusland niets goeds. De Polen hebben zoveel geleden van de Russen, maar ook van de Duitsers. Zowel links als rechts knabbelden de Duitsers en de Russen aan hun grenzen, hebben ze dit gekwelde land opgedeeld en in stukken gesneden. Het morbiede Molotov-Ribbentrop-verdrag uit 1939, waarbij nazi-Duitsland en sovjet-Rusland, de ideologische erfvijanden, een niet-aanvalsverdrag sloten, met in een geheime clausule de verdeling van Polen.

Nazi-Duitsland veroverde Polen in september 1939 met een Blitzkrieg. Enkele weken later viel het Rode leger Oost-polen binnen, om daar de krachtens het verdrag de aan Rusland toegewezen Poolse stukken grondgebied in te lijven. De massamoord op ongeveer 4000 Poolse officieren.

Hier geef ik een bijdrage over de massamoord in Katyn, met filmpje, dat ik zelf geknipt heb uit een BBC-documentaire over de verhoudingen tussen de Westerse geallieerden en de Russen tijdens de Tweede Wereldoorlog:

"Het copyright op deze beelden behoort volledig toe aan the British Broadcast Corporation (BBC). De edit van hun beelden valt echter onder mijn verantwoordelijkheid, en ik hoop geen afbreuk te hebben gedaan aan de intentie van de producers.

De Russen hadden bijna Josef Stalin, de notoire massamoordenaar, als de grootste Rus aller tijden verkozen. Gelukkig hebben ze een -voor Westelingen- obsucre middeleeuwse Russische vorst verkozen, en Stalin eindigde op de derde plaats.

Wat daarvan te denken? De misdaden van Stalin zijn zo groot, dat  woorden te kort schieten om die te beschrijven. Vooral omdat het grote publiek er niet van op de hoogte is dat Stalin een even grote crimineel was als Hitler.

De gedwongen collectivisering en uitmoording van de 'koelakken', de zelfstandige Russisiche boerenklasse, het willekeurig executeren van leiders van de Russische politieke en militaire elite, die Stalin zogezegd onwillig waren, na een farce-proces, de etnische zuivering van de Tataren op de Krim. Ik zou begot niet weten hoeveel miljoenen zijn uitgemoord door Stalin.

Waarmee ik zeker niet de rol van Stalin wil minimaliseren in de strijd tegen Nazi-Duitsland, een strijd die alle mogelijke menselijke en economsiche middelen diende te mobiliseren.

Maar, al bij al, meen ik te mogen zeggen dat de balans van Stalin negatief is,en dat hij een ordinaire massamoordenaar was.

Neem bijvoorbeeld Katyn, de massamoord in 1940 op Poolse officieren op bevel van Stalin.

Stalin, de communisitsche paus, was een zeer geslepen machtspoliticus, die in 1939 een niet-aanvalspact pact sloot met de ideologische aartsvijand, Nazi-Duitsland. In een geheime bijlage van dit pact werd besloten tot de geografische verdeling van Polen tussen de twee totalitaire regimes, Nazi-Duitsland en de comunisitsche Sovjet-Unie.

Rusland aarzelde niet om Oost-Polen binnen te vallen, terwijl de Duitse Blitzkrieg Polen onder de voet liep. In het door de Sovjet-Unie bezette gedeelte van Polen vielen duizenden Poolse krijgsgevangen in handen van de Russen. De communisten wilden in Polen de marxistisch-leninistische heilsmaatschappij in het leven roepen, en daarvoor moest de maatschappelijke elite geëlimineerd worden. De tienduizenden Poolse officieren waren een gemakkelijk doelwit. Ze werden in het woud van Katyn bij bosjes afgemaakt.

Het verhaal van die massamoord, die in het Westen al te weinig bekend is, kan u zien in deze BBC-documentaire, over de verhouding tussen de Westerse geallieerden, en hun bondgenoot tegen wil en dank tegen Nazi-Duitsland, de Sovjet-Unie...

De Westerse geallieerden waren uiterst verveeld met de massamoord in Katyn, bedreven door hun bondgenoot, de Sovjet-Unie.  Vooral Churchill, eerste minister van het Britse oorlogskabinet. Hij was in 1939 de oorlog tegen Nazi-Duitsland begonnen om de soevereiniteit van het Poolse volk te waarborgen, en dan kreeg hij zo 'n omelet op zijn menu. Je ziet Churchill op 0:36 in dit clipje. Hij is heel goed gecast, met die typische intonatie (dit is natuurlijk een re-enactment), evenals de andere actoren, Stalin en Rosevelt.

Churchill en Roosevelt, de Amerikaanse president, besloten wijselijk om het geval Katyn in de doofpot te stoppen, omdat ze de oorlog tegen Duitsland onmogelijk konden winnen zonder de miljoenen manschappen, tanks en kanonnen van de Sovjet-Unie, die deze gruwelijke massamord had gepleegd. Een staaltje van Realpolitik, waarbij de belangen van het Poolse volk werden opgeofferd voor een hoger doel... "

Verdere lectuur: Nazi-Duitsland valt Polen binnen, 1 september 1939

16:27 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.