02-04-10

Die Funktionen des Geldes

Een schrijfoefening voor de Duitse les. Ik hoefde gewoon een fragment uit mijn eigen blog in het Duits te vertalen. De grondstructuren van het Nederlands en het Duits zijn vrijwel identiek -enige verschillen ivm de woordvolgorde niet te na gesproken. Beide zijn Germaanse talen met eenzelfde oorsprong. Ik bladerde eens in de Sachsenspiegel, een rechtsboek uit de 13de eeuw, en dat oud-Duits leek heel sterk op het oud-nederlands of het Diets.

Je kan het Nederlands bijna woord voor woord in het Duits vertalen. Dit is niet mogelijk in het Engels. Ik las een moeilijk boek over postmodernisme, en ik ergerde mij aan het Engels. Als in een flits besefte ik dat dit de Nederlandse woordvolorde is, die letterlijk in het Engels vertaald was. Naderhand leerde ik dat de auteur inderdaad Nederlandstalig is.  Het was ongelooflijk kramikkig Engels, hoewel die persoon professor aan een Amerikaanse universiteit was. Ik vond dit een echte schande.

Mijn Duits gaat er goed op vooruit. Sinds de test in januari, heb ik de verbuigingen van de woorden goed onder de knie. Als je die taaie materie onder de knie hebt, dan is het Duits niet zo moeilijk. Bv. de woordenschat is gemakkelijk, veel woorden lijken op het Nederlands -maar hier is het gevaar van valse vrienden-. Valse vrienden zijn een fenomeen dat zich voordoet wanneer je een vreemde taal leert, waarbij je ten onrechte een verwantschap tussen woorden in je eigen taal en de vreemde taal anneemt. Bv. 'Kommst du gut klar mit ihr?' betekent niet 'Kom je goed klaar bij haar', maar 'Kom je goed met haar overeen?'. Of 'Der Hund belt' betekent niet: 'de hond belt aan', maar 'de hond blaft'.

Onbewust, of achteraf rationaliserend, was de keuze om Duits te leren, een keuze voor het oude Midden-Europese continent, met die grote, machtige Duitse cultuur, maar die o zo gigantische trauma 's met zich draagt. Een willen weggroeien van de dominantie van de arrogante Anglo-Amerikaanse cultuur. Of je het nu wil of niet, Duitsland is het hart en de motor van de Europese Unie. Frau Merkel is de baas in Europa, dat hebben we gezien bij de Griese schuldcrisis.

Hier een Duitse tekst over de functies van het geld:

"Die wirtschaftliche Krise hat uns gezeigt wie katastrophal das Geld sein kann. Obwohl das Geld nur  ein einfaches Tauschmitel ist, das kaufen und verkaufen von Waren erleichtert. Stellen Sie sich vor das wir nur Tauschhandel hätten. Ich brauche ein Brot vom Bäcker. Wass muss ich ihm statdessen geben? Ich biete ihm zwei Flaschen Cola an. Nein, das braucht er nicht, er braucht 250 Gramm Schinken. Den habe ich nicht. Muss ich jetzt zum Metzger gehen, und wass muss ich ihm für den Schinken geben? Ein Brot?

Solches Beispiel zeigt dass reiner Tauschhandel nicht mehr in unserer komplexen Gesellschaft.funktionieren kann. Deswegen hat der Mensch das Geld herausgefunden. Das Geld ist ein Medium, das es ermöglicht die Werte aller Waren in einen uniformen Meter auszudrucken und zu vergleichen. Waren können im Austausch gegen eine bestimmte Summe Geldes gekauft werden. Die dritte Funktion des Geldes ist Kapitalwachstum, Geld das Geld macht.

Es ist deutlich dass diese dritte Funktion des Geldes in unserer aktuellen Wirtschaft eine übermäßïge Bedeutung bekommen hat. Das Spekulative Kapital, das durch Zinsen und Wertvermehrung ewig Geld macht, es is diese Kapîtalakkumulation die destruktive Konsequenzen gehabt hat für die Weltwirtschaft. Denn das Geld wird nicht in produktive Sphären investiert, wie die Produktion von Brot und Schinken. Der Finanzkapitalismus ist sehr gefährlich für die Menschen."

10:26 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.