14-03-10

Ideologogie is niet voor mij

Ideologie is altijd voor anderen bedoeld, niet voor zichzelf. Anderen moeten de ideologische voorschriften volgen, maar niet ik. De neo-liberale ideologie komt op voor de vrije markt, die ze als de wereld van het eigen initiatief en ondernemingszin beschouwen, en ze fulmineren tegen de staat, die ze als een element van verdrukking en teveel belastingen zien. Maar zelf zijn ze niet te vies om uit de staatsruif te eten.

Zo is bv. in Duitsland Guido Westerwelle, Minister van Buitenlandse Zaken, en notoir liberaal van de FDP, die de sociale steuntrekkers van Harz-IV criminaliseert als profiteurs, die zich volgens hem wentelen in laat-Romeinse decadentie, in opspraak gekomen omdat hij op zijn buitenlandse missies steeds dezelfde vriend meeneemt. Missies die niet vanuit eigen initiatief en ondernemingszin gefinancierd worden, maar door die vervloekte staat, die o zo hoge belastingen int. Uit de staatsruif eten, dat is iets voor beroepsdoppers en leefloonontvangers die het geld opzuipen en oproken, niet voor fatsoenlijke mensen als liberalen zoals Westerwelle en Verhofstadt, die nu een mooie villa in Toscane heeft. Mijn rechterhand weet niet wat mijn linkerhand doet...

Of zo beschrijft de Sloveense filosoof Slavoj Zizek hoe de communistische ideologie werkte: als iets dat niet te au séreux moest genomen worden door de apparatsjiks. Een topman van de Sloveense Communistische partij hield een redevoering voor de Jonge Communisten. Hij drukte hen op het hart dat ze de beide delen van Das Kapital van Marx moesten lezen en de vierde stelling van Feuerbach volgen. Na afloop vroeg Zizek hem: ' Weet u niet dat er drie delen zijn van Das Kapital van Marx, en dat dit these 11 is, niet these 4?' De Sloveense apparatsjik antwoordde: 'Ik weet het, maar dat was juist mijn boodschap, het maakt niet uit wie dit weet.' Met andere woorden, het is allemaal niet zo belangrijk, het is slechts schijn.

Dus wees op je hoede voor politici die zich als heiligen en moreel zuiveren etaleren. Elke mens is feilbaar, ook een politicus, en soms doet hij dingen die net het tegenovergestelde zijn van zijn ideologische opvattingen. Wat niet betekent dat we alle ideologie als vals moeten verwerpen, en op die manier het kind met het badwater moeten weggooien.

10:49 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (2) |  Print |  Facebook | |

Commentaren

Goed stukje, maar een vreemde, maatschappij-vijandige conclusie, mijn vriend.

Gepost door: Stefaan H. Solfrian | 15-03-10

Reageren op dit commentaar

Hallo Stefaan, ik heb mijn conclusie aangepast. Ik doe dat niet voor jou, maar omdat ik zelf met de pointe van deze tekst gewronen zat. Het was iets te goedkoop. Dat is een beetje het probleem van een amateur die over maatschappelijk-politieke them's schrijft. Hij is niet gebonden aan instellingen, media, of ideologieën, en kan naargelag zijn luimen uitspraken doen. Zo pendel ik bv. tussen bevestiging van de maatschappij enerzijds, en anti-politiek en populisme anderzijds.

Gepost door: Johnsatyricon | 20-03-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.