13-03-10

Lehman Brothers en de gangsters van Wall Street

MI-BC022_LEHMAN_D_20100311175404Ik heb een speciale belangstelling voor de saga van Lehman Brothers, de Amerikaanse investeringsbank die in september 2008 failliet ging. Het bankroet van Lehman zond schokgolven door het wereldwijde financiële systeem, en was de rechtstreekse aanleiding tot de economische crisis waarin we nu zitten. Lehman Brothers en zijn CEO Dick Fuld hebben alle eigenschappen van een razendspannende financiële thriller. Alleen is dit werkelijkheid en geen fictie. Zie mijn artikel over de instorting van Lehman Brothers: De crash van Lehman Brothers: begin van de financiële crisis.

Als je gelooft in de werking van de markt, dan ben je geneigd te denken dat de crisis ons overkomen is als een tsunami, dat niemand die zag aankomen. Je bent wel bereid toe te geven dat er sprake was van overmoed, hebzucht en het in overdreven mate nemen van risico 's.

Maar in het specifieke geval van Lehman Brothers lijkt er meer aan de hand te zijn geweest. Dat blijkt uit het vernietigende, duizenden pagina 's tellende rapport van rechtbankonderzoeker Anton Valukas over de instorting van Lehman Brothers Inc. Het rapport beschuldigt de topmanagers en het auditkantoor Ernst & Young van serieuze misbruiken en normoverschrijding.

Zo zouden de Lehman exectutives de balansen hebben gemaniupuleerd, informatie verzwegen hebben voor de Raad van Bestuur en de waarde van toxische vastgoedwaarden hebben opgeblazen. Lehman zou controleprocedures voor inschatting van risico's geïgnoreerd hebben, zelfs toen de vastgoedmarkten tekenen van spanning begonnen te vertonen. Ook werden tientallen miljarden dollars via ingewikkelde operaties buiten de balansen gehouden, om zo een deel van haar schulden te verdoezelen.

De beschuldigingen van balansvervalsing en misbruik van risicocontroles kan gevolgen hebben voor de lopende criminele en burgerlijke onderzoeken naar Lehman en zijn managers. Zo wordt onderzocht of de voormalige exectutives van Lehman de investeerders misleid hebben omtrent de financiële gezondheid van de bank, en of Lehman de waarde van haar vastgoedinvesteringen heeft opgeblazen.

Ik laat hier altijd graag Gerald Celente aan het woord. Hij kan het veel beter uitlaggen dan ik. Hij is altijd een goede uilaatklep van mijn woede over over de uitwassen van het financiële kapitalisme. Hoor maar hoe hij spreekt over 'cook the books' (boekhouding vervalsen), 'money junkies', 'Wall Street has hijacked Washington'. Hij pleit voor een nieuwe spelling van 'justice' als 'just us', m.a.w. alleen voor grootkapitalisten en hun politieke lakiene is er gerechtigheid.

Opgelet: Gerald Celente is geen extreem-linkse of een communist. Hij staat voor een groot deel van de zwijgende publieke opinie, die eerder aan republikeinse kant haar luidste expressie vindt.

Financieel kapitalisme in haar extreme vorm is gelegaliseerde criminaliteit, een beschermde werkplaats voor gangsters, maffiosi, corrupte topadvocaten, boekhoudingsfraudeurs, lobbyisten, een miljardenindustrie, die een hele wereld aan gebakken lucht instandhoudt, terwijl er zoveel onvervulde behoeften zijn bij de gewone mens...

 

09:50 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.