01-03-10

Fysieke objecten bepotelen

Mijn dvd-speler was kapot. Wegens financiële problemen moest ik de aankoop van een nieuwe uitstellen. Maar ik kon het niet meer houden. Ik snakte ernaar om zinvolle films te bekijken, ik krijg steeds meer een afkeer van wat we op televisie voorgeschoteld krijgen. De films op VTM, VT4 en BE2 zijn ofwel flauwe romantische komedies, ofwel actie- en geweldfilms. Ik kijk daar niet naar, want ik geef om mijn geestelijke gezondheid. Trouwens, is het je al opgevallen dat de films die ze op televisie spelen, meestal slechts een rating van twee steren hebben? Het zijn dus meestal niet de kwaliteitsfilms die je op tv kan bekijken.

Nu heb ik toch een tweedehands dvd-speler voor 25 euro gekocht. Ik koop steeds meer tweedehands. Apparaten verslijten sowieso toch, ook nieuwe. De meerwaarde van nieuw aan te kopen is voor mij beperkt, ternzij ik de allernieuwste snufjes zou willen hebben. Een nieuwigheid in het veld van de dvd-spelers is de mogelijkheid om met een usb-stick DivX-filmpjes op je tv af te spelen. Dat vind ik wel zinvol, en in de toekomst zou ik een apparaat met die optie willen kopen. Zo kan je zelfgemaakte filpjes of filmpjes van internet op je tv afspelen, hetgeen een meerwaarde in kijkgenot geeft, boven die op een pc-scherm te bekijken.

Ik heb digitale televisie, dus ik zou daar een film kunnen bestellen. Het aanbod vind ik echter teleurstellend, en spreekt mijn verfijnde, hoogstsubjectieve smaak niet aan. Je moet beovendien veel met je afstandsbediening werken om de beschrijving van de films te bekijken. Die zijn uiterst summier en er zijn geen afbeeldingen uit de films, zodat je onmogelijk een 'sfeerbeeld' kunt hebben, die je in je keuzeproces kan helpen.

Neen, geef mij maar het ouderwetse browsen in de rekken van een videotheek. Je kan fysiek een dvdboxje bepotelen, de beschrijving achteraan lezen, kijken naar de foto's. verliefd worden op het beeld van een actrice, en een sfeer tot jou laten doordringen, zodat je eensklaps zeg: 'dit wil ik bekijken'.

Het fysiek kunen bepotelen van objecten, of het nu om dvd's, boeken of tweedehandsobjecten gaat, biedt een meerwaarde op vlak van lustervaring en keuzeproces, die de virtuele wereld voor mij niet kan bieden. Geef mij maar een ouderwetse videotheek of bibliotheek, of een rommelige tweedehandwinkel, in plaats van e-bay. Hoever de virtuele technologie ook zal evolueren, hij zal nooit de fysieke ervaring kunnen simuleren van objecten in een driedimensionale ruimte, met hun specifieke individualiteit, geur en tactiele ervaring...

09:04 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.