20-01-10

De Aartsengelen

Gisteren zat ik in een Antwerps volkscafé te mijmeren achter mijn pint, toen ik achter mij een aantal dames hoorde discuteren over hoeveel aartsengelen er eigenlijk zijn. De ene zei dat er maar één is, de andere beweerde stellig: nee, er zijn er drie.

Ik luisterde geamuseerd toe; ja er zijn nog mensen die zich met dergelijke zaken bezig houden. In mijn New Age-periode kon ik mij ook daarover druk maken: wat zijn aartsengelen? wat zijn engelen? wat zijn deva 's? wat zijn natuurgeesten?

Een eerste gedachte die mij inviel bij het beluisteren van deze dames was Lucifer, de Lichtbrenger. Hij was een aartsengel die door zijn hoogmoed bij God uit de gratie viel. Hij viel letterlijk naar beneden als straf, hij werd de Duivel, de Satan. Hoewel ik geen kerkse christen ben, ben ik nog altijd verliefd op de christelijke symbolen en mythologieën. Want hoe kan de Lichtbrenger de Duivel worden? Het is het symbool voor de onontwarbare verstrengeling van Goed en Kwaad in de mens. Het is de Hoogmoed, die de goede mens eventueel tot het Kwaad kan brengen. De katholieke kerk zelf is daar het beste bewijs van. Hoewel die uitgaat van een God van Liefde, hebben ze kruistochten georganiseerd om moslims af te slachten, heeft de Inquisitie mensen gruwelijk gefolterd en op de brandstapel gebracht, etc.

Het beeld van de (aarts)engel vind ik heel mooi. Het gaat om zodanig hoog geëvolueerde wezens, dat ze de taak op zich nemen om zich met de lijdende mensheid op aarde te blijven bezighouden, hoewel ze liever in het geestelijk Nirvana van totale gelukzaligheid te verblijven.

De Engel uit het christendom is vergelijkbaar met de boddhisatva uit het boeddhisme. Ook zij willen niet rusten alvorens alle lijdende wezens verlost zijn van het Lijden op deze aarde...

14:45 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (1) |  Print |  Facebook | |

Commentaren

Knap stukje.

Ik zie je nog in druk verschijnen in de toekomst...!

Stef

Gepost door: Stefaan | 20-01-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.