19-01-10

Wat ik op televisie zag

Ik ben pas verhuisd, ik had geen kabeltv, dus de ramp in Haïti is volledig aan mij voorbijgegaan. Pas nu zie ik beelden van hoe verschrikkelijk deze ramp is.

Dat de administratie-Obama zou hulp bieden, was te verwachten. Maar dat twee oud-presidenten: Clinton, maar vooral Georges Bush een stichting hebben opgericht ontroerde mij. Vooral deze laatste. Wordt hij verteerd door berouw omwille van zijn verschrikkelijk karma (de oorlog in Irak), door spijt om de knullige aanpak van de ramp-Katrina? Ziet hij nu zijn kans schoon om zijn geweten te zuiveren, en met een geruster gemoed te sterven?

Er was de zeer emotionele oproep van de actrice Meryll Streep op de uitreiking van de Academy Awards, die bijna huilend herinnerde aan woorden van haar moeder, dat rijkdom ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt, dus ook voor de verschrikkelijke humanitaire ramp in Haiti.

Er was ook een zeer interessant programma op CNBC, met beginnende economiestudenten, die twee iconen van het 20ste-eeuws kapitalisme konden ondervragen: Bill Gates en Waren Buffet. Bill Gates kent u ongetwijfeld: hij is de uitvinder van DOS-Windows, het besturingssysteem op 90% van de computers op de wereld. Warren Buffet is één van de allergrootste beleggers op Wall Street. Hij heeft zoveel succes omdat hij de kuddegeest niet volgt, op lange termijn denkt, en steeds de band met de reële, fysieke economie in het oog houdt.

Een studente vroeg Bill Gates wat het Microsoft van de 21ste eeuw zal zijn, omdat ze daar wel wil gaan werken. Bill Gates antwoordde dat dit 1) de (ecologisch verantwoorde) energiesector is en 2) de medische voorzieningen: het uit de wereld bannen van Aids, Alzheimer en kanker. Sins hij is afgetreden als CEO van Microsoft, houdt Bill Gates zich vooral met humanitaire taken bezig. De echt grote kapitalisten worden in een latere fase van hun leven humanitaristen, zo ook Georges Soros.

Warren Buffet heeft een beetje tot hoongeleach van zijn collega 's een grote participatie genomen in een spoorweglijn. Wat, die achterlijke 19de-eeuwse technologie? Gevraagd waarom hij dat deed, antwoordde hij dat de Verenigde Staten opnieuw hun fysieke economie moeten opbouwen, dat spoorwegen veel ecologischer zijn dan wegtransport.

Tot zover enkele televisie-impressies.

 

01:20 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.