11-04-09

VMO-Voorpost: de knokploegen van Vlaams extreem-rechts

 Karel Dillen, oprichter van het Vlaams Blok, brengt enthousiast de Hitler-groet
Jongeren van vandaag weten nauwelijks nog dat het conflict tussen Vlamingen en Franstaligen niet alleen in het parlement, maar ook op straat werd uitgevochten. Langs Vlaamse zijde liet vooral het VMO, de Vlaamse Militanten Orde, zich opmerken als een paramilitaire organisatie, een extreem-rechtse knokploeg, die nauwe banden had met het in 1979 opgerichte Vlaams Blok van Karel Dillen. 

Omwille van haar expliciet gewelddadig en paramilitair karakter werd het VMO in 1981 veroordeeld voor overtreding van de wet uit 1934 op de privé-milities. Dit gebeurde toenertijd ook aan franstalige kant met het Front de la Jeunesse. Het VMO leefde verder in Voorpost, de 'ordedienst' van het Vlaams Blok. Aan franstalige kant was er een verdere clandestiene radicalisering van extreem-rechts in Westland New Post, waarvan vermoed wordt dat die een rol speelde in de bloedige terreur van de Bende van Nijvel.

 

 

Filip Dewinter als straatvechterVeel latere Vlaams Blok-coryfeeën, zoals Filip Dewinter, Frank Van Hecke en Xavier Buisseret waren begonnen in de VMO/Voorpost, of in één van de talloze zusterorganisaties. De laatste jaren is het Vlaams Blok -onder de naam Vlaams Belang- veel salonfähiger geworden, en zitten ze blijkbaar aan de grens van hun electoraal potentieel. De huidige kopstukken van Vlaams Belang zullen niet graag aan de periode van VMO/Voorpost herinnerd worden. aan hun paramilitair, neo-fascistisch verleden. Maar het is niet omdat je een straatvechter een maatpak en een parlementszetel geeft, dat hij opeens ophoudt een neo-fascist te zijn.

De twee clipjes die ik hier breng komen uit de RTBF-documentaire 'La face cachée du Vlaams Blok' uit 2004, een schoolvoorbeeld van serieuze onderzoeksjournalistiek. Men kan de volledige reportage hier bekijken.

Na het debâcle van de collaboratie met nationaal-socialistisch Duitsland tijdens WO II, en na het trauma van de repressie, begonnen de Vlaams-nationalisten zich vanaf de jaren vijftig opnieuw te organiseren. Zo werd in 1954 onder impuls van Frans van der Elst de Volksunie opgericht. Die politieke partij had in haar marges  ex-collaborateurs en Oostfronters, die voorstander van de harde lijn waren. De Vlaamse Militanten Orde (VMO), opgericht in 1949 was daarvan een exponent. Het fungeerde als de plak- en knokploeg van de Volksunie (VU).

Toen de VU stilaan een plaats begon te veroveren in het politieke establishment, begon die meer en meer problemen te hebben met het VMO, waarvan sommige leden al veroordeeld waren voor straatgeweld. In 1961 werden officieel de banden tussen Volksunie en VMO doorgesneden.

In 1971 wordt de tweede VMO opgericht onder leiderschap van Bert Eriksson. Het VMO werd uitgebouwd tot een harde neo-fascistische privé-militie. De democratiseringsbeweging van mei '68 was niet aan de Volksunie voorbij gegaan, die een progressievere koers begon te varen. Meer nog, de Volksunie trad onder Hugo Schiltz toe tot de Belgische regering en ondertekende in 1978 mede het zgn. Egmontpact, dat een federalisme met drie gewesten wou invoeren (Brussel werd dus ook een gewest).

Dit konden de aanhangers van de harde extreem-rechtse en flamingantische lijn niet pruimen, en ze keerden massaal de Voksunie de rug toe. Uit protest tegen de meer gematigde koers van deze partij verliet Karel Dillen, de latere oprichter van het Vlaams Blok, de Volksunie. Hij onderhield goede banden met het neo-fascistische VMO en publiceerder regelmatig in hun tijdschrift Alarm en Haro.

Dit laatste blad van VMO-leider Xavier Buisseret verkocht ronduit negationistische praat. Trouwens, reeds in 1952 (!) had Karel Dillen het boek van Maurice Bardèche, Nuremberg ou la terre promise, in het Nederlands vertaald. Daarin verkondigde hij de opvatting dat de concentratiekampen pas na de oorlog door de joden waren gebouwd, met gebruikmaking van cinema-decors uit Hollywood. Zeg niet dat ge het niet geweten hebt, als ge voor het Vlaams Blok stemt, welke de wortels van die partij zijn!

Xavier Buisseret was in 1973 Eriksson als leider van het VMO opgevolgd. Hij ging nog in sterkere mate een paramilitaire en terroristische koers varen. Hij pleitte openlijk voor een klimaat van terreur, gevaar en onveiligheid ten opzichte van de Franstaligen: beschadigen en vernielen van bezittingen, dreigbrieven, mishandeling, intimidatie, etc.

Tussen 1978 en 1981 groeide het aantal gewelddaden van de VMO, aanvankelijk tegen de Franstaligen, maar later ook tegen anderdenkenden, migranten, progressieve boekhandels, homo 's...De VMO  hield militaire trainingskampen in de Ardennen, en nam deel aan gelijkaardige trainingskampen met neo-nazistische groeperingen in Duitsland. Intussen was de parlementaire onderzoekscommissie Wijninckx opgericht die de toepassing van de wet op de privé-milities zou onderzoeken. In 1981 werd het VMO veroordeeld als een private militie, en de leiders kregen effectieve gevangenisstraffen en geldboetes.

Het VMO werd opgevolgd door Voorpost, dat anti-Belgisch, heelnederlands en racistisch is (hoewel officieel niet). Voorpost van Luc Vermeulen werd de 'ordedienst' van het in 1979 opgerichte Vlaams Blok. Deze partij begon stilaan zijn electorale opgang, met een extreem-rechts, nationalistisch en racistisch programma. Eerst traag in de jaren tachtig, dan een ware bruine vloedgolf vanaf de jaren negentig (de beruchte 'zwarte zondag'), die niet meer te stuiten leek.

Men kan nog veel zeggen over het extreem-rechtse flamingantisme met neo-fascistische trekjes, maar als toemaatje geef ik hier fragmenten uit het 'lied' van het Nationalistisch Studentenverbond (NSV), om aan te tonen war het in die bruine smurrie om gaat;

Rattenkop
Welk genoegen, welk genoegen, is te
kloppen op hun linkse kop (bis)
O ingedeukte, o ingedeukte,
o ingedeukte linkse rattenkop (wij
slaan erop)

Ter Dood
(melodie: De Blauwvoet)

...wij gaan nu een matchke sjotten,
met die linkse hunne kop,
met onze laarzen en ons botten,
ja de pret die stijgt ten top!

't bloed stroomt door de straten,
ratten kreperen in de goot,
maar daar zullen we 't niet bij laten,
al die linksen moeten dood!

Zie ook mijn bijdrage over extreem-rechts aan Franstalige kant: Front de la Jeunesse. Je zult veel overeenkomsten zien tussen VMO en Front de la Jeunesse: dezelfde neo-fascistische retoriek en paramilitaire trainingskampen. Het FdlJ werd net als de VMO in 1981 verboden als privé-militie. Maar haar opvolger, Westland New Post, was op een clandestiene en uiterst professionele manier bezig met het destabiliseren van de Belgische orde- en veiligheidsdiensten. De schaduw van de Bende van Nijvel is nooit ver weg van Franstalig extreemtreem-rechts uit de jaren tachtig...

12:27 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (7) |  Print |  Facebook | |

Commentaren

Stemmen Ik stem voor degene die volgens mij; mijn prioriteiten aanpakt .
Is dit het Vlaams belang, dan zal daar reden voor zijn .
Zijn het de groenen, de rooien, de blauwen .
Dan maakt het mij niet uit wat hun verleden ook mag zijn .
Want als ik op hun verleden moet kijken, dan is geen enkele partij nog waardig een stem te rkijgen .

Maar het is interessant te weten met wie je te doen hebt .
De Vols unie heeft ook banden gehad, en die veranderen wel .
Waarom zou het Vlaams belang nog steeds VMO zijn ?
Dat viel mij gewoon op in je tekst .

Gepost door: Siberx | 11-04-09

Reageren op dit commentaar

1) ik heb een grote historiche belangstelling, wil graag weten waar de dingen vandaan komen 2) VB is inderdaad niet meer VMO 3) VB heeft zijn rol gespeeld als zweeppartij, het aankaarten van sociale problemen die de politieke klasse weinig zorgen baarden: migranten, verloedering van de grote steden, veiligheidsproblematiek. De politieke klasse heeft die signalen begrepen en daarmee iets gedaan: bv. de verplichte inburgering van vreemdelingen, de politiehervorming. 4) met het oog op de verkiezingen vind ik het nuttig om de stemmen die voor VB gaan terug los te weken en naar beleidspartijen over te hevelen, want VB zal toch nooit aan de macht komen, en hun rol van zweeppartij is uitgespeeld.

Gepost door: Johnsatyricon | 12-04-09

Reageren op dit commentaar

Wat is de toekomst ? Bij het VB is het verleden nog altijd de toekomst - zie maar :

http://www.youtube.com/watch?v=HoXRviYjWAQ

Gepost door: Instructor | 13-04-09

Reageren op dit commentaar

Vroeger was de toekomst beter VMO was oorspronkelijk de plak- en knokploeg van de VU. Om de schijn van goeie leerlingen van Gramsci op te houden (kultuur - uiteraard met k - als wegbereider van de politiek), hadden ze ook wat fanfare-instrumenten. Kwestie van af en toe eens op iets ànders te kunnen kloppen dan een linkse rattenkop. Xavier Buisseret wou er ook majoretten bij, maar Eriksson, tuk op jonge blonde knapen als hij was, stak daar zijn stokje voor. Eén van de verdiensten van Hugo Schiltz is dat hij dat nest met hun klikhielen en soldatenklakken uit de VU gegooid heeft. Helaas was één ervan, Karel Dillen, een boekhouder die wist dat de politiek dé plek bij uitstek is om je te laten knuffelen en pamperen zonder dat je een poot uitsteekt. De rest is geschiedenis. En nee, het VMO is het VB niet, maar
Buisseret, Raes en tientallen andere gewezen VMO'ers bekleden vandaag nog steeds sleutelposities bij het VB, en sommige partijleden proberen het onder de naam N-S-A zelfs opnieuw van de grond te krijgen. Met hen heb ik te doen, in de betekenis van 'compassie hebben met'.

Gepost door: Egmont Verschaeve | 24-04-09

Reageren op dit commentaar

xx belgie gaat dood bloeden wij xx
xx vechte voor vlaanderen land het is ons land xx
xx nog altijd tot ons dood xx

xx dus blood en trouw clid je vriend xx

xx andy xx

Gepost door: x | 17-06-09

Reageren op dit commentaar

belgie gaat dood bloeden wij
vechte voor vlaanderen land het is ons land
nog altijd tot ons dood

dus blood en trouw clid je vriend

andy

Gepost door: boyhitstory | 17-06-09

Reageren op dit commentaar

Dezer dagen komt nochtans 't geweld steeds van links!

Gepost door: Sonia | 27-05-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.