15-08-08

De oorlog in Zuid-Ossetië (Georgië)

Recentelijk zijn we weer opgescheept met één van die talloze regionale oorlogen, die ons collectief bewustzijn teisteren, sinds de implosie van de Sovjet-Unie. Ik herhaal nogmaals het belang van de ineenstorting van de Sovjet-Unie als militaire grootmacht. Het is als het ware het uittrekken van de grendel van een granaat, waardoor etnische conflicten overal exploderen.

De Kaukasus bestaat uit talloze kleine staten -afsplitsingen van de vroegere Sovjet-Unie-, en uit talloze etnische groepen en religies.

 

De Kaukasus: een kruitvat

Waarover gaat deze oorlog? Zuid-Ossetië is een regio in de Kaukasus-staat Georgië- onafhankelijk geworden sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De Zuid-Osseten willen meer autonomie, maar dat is niet naar de zin van de Georgische regering, het is altijd het zelfde patroon van etnisch geweld, zoals we ook in ex-Joegoslavië gezien hebben. De meeste Zuid-Ossetiers bezitten een Russisch paspoort, dus toen het Georgisch regime militair binnenviel om aan de onafhankelijkheidsintenties van de Zuid-Ossetiërs paal en perk te stellen, viel Rusland militair aan om aan haar 'volksgenoten' in Zuid-Ossetië te steunen.


Dit regionaal conflict toont eens te meer aan wat ik al geschreven heb over oorlog in de 21ste eeuw. Dat -gelukkig- door de alomtegenwoordige massamadia -op dit moment ben ik aan het kijken naar BBC World- regionale conflicten minder kans hebben om te escaleren. Niettemin is dit conflict een angstwekkend, omdat opnieuw de Amerikaans-Russische rivaliteit opduikt, iets waarvan we dachten dat het met de val van de Berlijnse muur verdwenen was. Er zijn Amerikaanse vliegtuigen opgedoken aan de Zwarte Zee, die een humanitaire opdracht hebben, maar waar ligt de grens tussen humanitaire hulp en militaire interventie? Amerika dreigt intussen Rusland uit de G8 te smijten, het clubje van de machtigste landen ter wereld.

De Kaukasus tijdens de Tweede Wereldoorlog

Eventjes meer afstand nemend van de waan van de dag, het is fascinerend om te zien hoe Hitler in het voorjaar van 1942 zijn begerig oog op de Kaukasus liet vallen. Zijn ultieme doel was de verovering van de Sovjet-olievelden bij Baku. In zijn wildste dromen zou de Wehrmacht kunnen doordringen in het Midden-Oosten en zo aansluiting kunnen vinden bij het Afrika-Korps van Rommel in Noord-Afrika.

Kaukasische volkeren 's halen in 1942 de Duitse troepen als bevrijders in

Door sommige Islamitische bergvolkeren in de noordelijke Kaukasus werden de Nazi 's als bevrijders ingehaald, o.a. de Tsjetsjenen, de Ingushi, de Karachai, and Balkarians. Het Duitse leger nam een eerder 'liberale' politiek aan. Beloften werden gemaakt om de kolchozen af te schaffen en moskeeën te heropenen. 

Maar het bleef bij dromen. Hitler deed aan strategic overstretching, door zowel de Kaukasus aan te vallen en het Zesde Leger naar Stalingrad aan de Wolga te dirigeren. Iedereen weet wat het gevolg van deze waanzin was: de omsingeling en de overgave van dat Zesde leger bij Stalingrad in 1943. Misschien minder bekend is dat de Duitse troepen in de Kaukasus na de nederlaag bij Stalingrad dreigden afgesneden te worden, waarna Veldmaarschalk Von Manstein een strategische terugtocht diende te organiseren. Inderdaad, om de Duitse troepen in de Kaukasus terug te trekken en te redden, moest Stalingrad worden opgegeven, met het bekende catastofale resultaat.

Waarom vertel ik dit allemaal? Omdat de Kauaksus altijd een etnisch wespennest geweest is, zowel tijdens Hitlers leven, als nu. De Duitse troepen vonden talloze 'collaborateurs' binnen de etnieën van de Kaukasus, waaronder de Azeri 's. Ach, er is niets nieuws onder de  zon, de 'oorlog' in Zuid-Osetië is het zoveelste bewijs dat het nationale statensysteem waarmee wij, Westerlingen ons zo identificeren, heeft afgedaan, en dat volkeren, etnieën en religieuze groepen de realiteit van de 21ste eeuw zijn, met al hun gevolgen voor het resterende Westerse statensysteem en het oorlogsconcept van de 21ste eeuw...

00:19 Gepost door Johnsatyricon | Permalink | Commentaren (3) |  Print |  Facebook | |

Commentaren

Interessant en informatief. Maar please, Kruidvat is een drogist... je bedoelt kruiTvat!

Succes...

Gepost door: Jan | 18-08-08

Reageren op dit commentaar

Natuurlijk, sorry, is rechtgezet.

Gepost door: Johnsatyricon | 19-08-08

Reageren op dit commentaar

Het zal nooit eindigen als volkeren niet hun lot in eigen handen kunnen nemen. Zie bv ook Europa, een kunstmatige eenheid die geen eenheid is. Tegennatuurlijk, wat vroeg of laat uitmondt in een tsunami.

Gepost door: Jos Peeters | 09-06-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.